Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 24 april 2014

rationeel economisch handelen

Rationeel economisch handelenHet al dan niet rationeel economisch handelen van consumenten en beleggers is al vaak bestudeerd, vastgelegd en besproken.

In de economische theorie (neoklassieke economie) en in de vele theoriën in de beleggerswereld wordt er vaak van uitgegaan dat een individu volledig rationeel handelt.

Basis van het rationeel handelen is at een individu volledige kennis heeft van alle omstandigheden die zijn keuzen beïnvloeden. Deze persoon heeft ook volkomen kennis van de toekomst (perfect foresight) en hij is prima in staat alle beschikbare alternatieven op rationele manier, dus zonder eigen voorkeur, tegen elkaar af te wegen.

Een belangrijk kenmerk van rationeel handelen is dat het individu logisch consistent gedrag vertoont: als het A meer waardeert dan B en B meer dan C dan waardeert het A meer dan C.

Eind jaren dertig is in de economie naar voren gebracht dat deze benadering wel erg ver af staat van het werkelijk gedrag van individuen. Het individu is meestal niet volledig geïnformeerd, er is geen volkomen kennis van de toekomst en men kan beslist niet alle alternatieven overzien laat staan tegen elkaar afwegen.

In de beleggerswereld kent het rationeel handelen nog steeds zijn fanatieke aanhangers. Dat rationeel handelen van alle beleggers tot gevolg zou hebben dat iedereen hetzelfde aandeel zou kopen en de beurs tot stilstand zou komen, wat de theorie op voorhand ontkracht, is aan deze aanhangers niet besteed.
Gebruikte begrippen in rationeel economisch handelen


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandeel
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
beurs
  ... centrale gereguleerde handelsplaats voor effecten zoals aandelen obligaties opties futures agrarische termijncontracten en warrants in nederland is amsterdam exchanges de organisator...Lees meer
economie
  ... het begrip economie heeft meerdere betekenissen namelijk 1 de behoeftebevrediging in een bepaald gebied bijvoorbeeld de economie van nederland...Lees meer
economisch handelen
  ... de term economisch handelen vinden we in de economie bij het bestuderen van de aanwending van middelen die voor...Lees meer
economische theorie
  ... er zijn in de loop der tijden vele economen geweest die ieder een economische theorie hebben ontwikkeld het voornaamste...Lees meer
kopen
  ... als iemand van een ander een goed verkrijgt met een bedrag in geld als tegemoetkoming dan noemen we dit...Lees meer
rationeel handelen
  ... volgens sommige beleggingstheorieën is rationeel handelen de basis van het beleggen een belegger weegt alle keuzes af op basis...Lees meer
wegen
  ... bij fondsen spreken we van het wegen bij het toekennen van het relative belang in een gewogen index...Lees meer

Begrippen waar rationeel economisch handelen in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

homo economicus
  ... de term homo economicus slaat op de veronderstelling dat de economische mens rationeel handelt waarbij met rationeel economisch handelen...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.