Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 18 november 2022

Handel jij ook op basis van vooroordelen?

Handel jij ook op basis van vooroordelen?

  • Bijna iedereen heeft een onbewust vooroordeel of een bias zoals dat in de psychologie heet;
  • Bij trading kan het onderkennen van onze eigen bias het verschil maken tussen winst en verlies;
  • Voorkomen kan het beste door op allerlei scenario's te anticiperen.

Ken je het begrip bias? 

Een bias is een soort vooringenomenheid. Noem het een vooroordeel. Bijvoorbeeld het verschijnsel dat we geneigd zijn om nieuws dat overeenkomt met onze eigen ideeën meer als waar en betrouwbaar in te schatten dan nieuws dat haaks staat op wat we zelf denken. Er zijn vele van deze biassen bekend in de psychologie en daarmee ook in de trading in financiële waarden, grondstoffen en dergelijke, dat tenslotte voor een groot deel uit psychologie bestaat. De narigheid daarbij is dat we ons er meestal helemaal niet van bewust zijn dat we last hebben van een bias. 

Veel traders hebben last van een bias of vooroordeel

Maar heb je last van zo'n bias? De meeste traders hebben dat wel. En het kan een flinke rol spelen bij het volgen van een tradingsysteem, hoe betrouwbaar dat misschien ook is. Die bias zorg voor gemiste kansen, voor het nemen van actie die het systeem niet aangegeven heeft en vergelijkbare problemen. Je bias kan zorgen voor een veel hoger stressniveau dan noodzakelijk is. Je bias kan een klein, te verwaarlozen probleem vergroten naar een kleine financiële ramp. Kortom, een bias is lastig en het is heel goed om te weten dat we hem hebben zodat er op te anticiperen valt.

Een bias is geen kwestie van intelligentie. Ook slimme personen kunnen er prima last van hebben. Zeker bepaalde vooroordelen kunnen lang blijven hangen. Of ideeën die helemaal niet kloppen.

Daar zit je dan in het verkeerde hotel

Een voorbeeld. Een paar jaar geleden had ik een bijeenkomst in een hotel in Noord Holland. "O, dat hotel weet ik wel" was de eerste gedachte, zonder verder ergens naar te te kijken. Bij het hotel aangekomen was er niemand. Dat was vreemd, maar misschien kwamen ze nog? Even wachten dus maar. Maar er kwam niemand en dat was vreemd. OP een gegeven moment besloot ik de uitnodiging nog eens te bekijken en wat bleek? Ik zat in het verkeerde hotel. De eerste indruk was verkeerd geweest en ik had niet verder gekeken naar adres en plaatsnaam. Het resultaat was een veel te late aankomst op de bijeenkomst die te vermijden was geweest als ik er niet zo heilig van overtuigd was geweest dat "Ik het allemaal wel wist".

Handel jij ook op basis van vooroordelen?
Gebruik de wegenkaart in plaats van je gevoel


Vasthouden aan een bewezen fout idee

Het kan heel aantrekkelijk zijn om vast te houden aan een idee, terwijl het bewijs dat het niet klopt gewoon voor je ligt. Traders doen dat regelmatig. Je denkt dat de koers wel omhoog zal gaan. Iedereen denkt dat toch? Nou, Nee. de chart geeft een grote kans dat de koers omlaag zal gaan. Het vasthouden aan een eigen vooroordeel, al dan niet veroorzaakt door een bias, is alsof je de verkeerde wegenkaart gebruikt om de route te bepalen. Je bent misschien heel druk bezig maar wel met de verkeerde dingen.

Maar wat doe je daar aan?

Het meest voor de hand liggende is je bias als een gegeven te nemen. Probeer op allerlei situaties te anticiperen. Bedenk wat je gaat doen als je bias je iets anders vertelt dan je tradingsysteem. Bedenk hoe je je dan gaat voelen. Bedenk vooraf wat je dat waarschijnlijk wilt gaan doen. En ga dat soort beelden proberen te vervangen door het enige goed beeld, namelijk het beeld van het volgen van je tradingsysteem. Je zult je bias om moeten buigen in de gewenste richting. Het goede nieuws is, dat de menselijke geest prima te programmeren is. Hoe dat werkt valt echter buiten dit artikel maar google eens op "affirmatie".

Bouw aan flexibiliteit

De psychologie en zeker de trading psychologie kunnen je helpen om met biassen om te gaan. Vooroordelen zijn dodelijk in de tradingwereld. Elke ervaren trader kan daar een aantal voorbeelden van geven. Vervang je bias door flexibiliteit zodat je in kan spelen op de markt. Want alleen de markt heeft gelijk. Jouw vooroordeel heeft zeker geen gelijk maar je hebt we de neiging om er naar te luisteren. Zelfs tegen bewijzen dat je het fout hebt in.

Leer te anticiperen

Besef dat elke verwachting van de markt een foutkans heeft. De markt gaat nooit met 100% zekerheid de kant op die jij er van verwacht. Bedenk wat er voor verschillende scenario's kunnen ontwikkelen en speel daar in gedachte alvast op in. Maar je uitgangspunt is en blijft dat de markt bepaalt was goed en fout is. En niet jouw vooroordeel. 

Dus heb je een ingeving? Komt die uit de markt? Prima! Is het een gevoel? Dan is je bias aan het werk. Dus vergeet het maar weer snel.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.