Op naar die o zo belangrijke mentale status
- Schiet je snel in paniek? Je bent niet de enige;
- Paniek kan ontstaan door betrekkelijk kleine maar onverwachte zaken, bijvoorbeeld in het nieuws;
- Baseer je zelfvertrouwen op de manier waarop je met trading omgaat (verlies nemen bijvoorbeeld) in plaats van op je zeer korte termijn resultaat.
De mentale status van een belegger of handelaar (trader) is in feite doorslaggevend voor de uiteindelijke resultaten. Voorspellende gaven of een goede neus voor het kiezen van de juiste beleggingsmix spelen daar een ondergeschikte rol bij. Iedere handelaar zal toegeven dat werken onder druk, of nog erger, in een staat van bijna paniek, niet mogelijk is. Wat druk kan positief zijn, pure stress is dat nooit.
Het punt is, dat het vaak niet veel vereist om van een normale status in deze kwalijke status terecht te komen. Zeker voor beginnende beleggers en handelaren ligt het permanent op de loer. Iets geks in het nieuws kan al voldoende zijn om onze geest van de normale in de paniekmodus te schakelen. Een plotseling val van de koersen kan al het idee geven dat het nooit meer goed komt. Dat alle investeringen gedoemd zijn naar nul terug te vallen. Wat uiteraard volslagen onzin is. Maar het gevaar is wel dat als alles weer genormaliseerd is, er niets voor nodig is om dit weer opnieuw te laten gebeuren.
Een dame met een zeer positieve mentale status |
En wat versterkend werkt is dat we zeker bij een reactie op onverwacht nieuws, we overal dezelfde reactie lijken te zien. Iedereen heeft kennelijk de neiging om op dezelfde manier te reageren. Het feit dat iedereen ons negatieve sentiment van dit moment schijnt te delen doet er natuurlijk ook geen goed aan. Het versterkt onze negatieve houding. Maar dat doet het bij al die andere handelaren ook.
Maar niet alle gevoelens zijn negatief. Als je een paar leuke winsten maakt loop je ook het risico te denken dat de "Ski the limit" is en dat het allemaal niet meer kapot kan en nooit meer mis kan gaan. Om ook dan te ontdekken dat je eigenlijk best op een roze wolk zit. Maar voor dat het zover is, is deze mentale status vaak wel productief. We gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. De stap om in actie te komen is nu ook veel kleiner. Er is zelfs een uitdrukking voor, namelijk profit momentum.
Het mag duidelijk zijn dat we dus veel positieve gevoelens moeten genereren. Dan kan het beste door het gehele proces in stukjes te delen, ieder met een eigen doel. En dat zal vaak een vrij klein doel zijn. Hebben we een verlies genomen op een trade die niet volgens verwachting loopt? Geweldig dat we die actie genomen hebben. Alle traders hebben het er moeilijk mee. Maar we hebben het toch maar gedaan, nietwaar? Hartstikke mooi dat we in actie zijn gekomen toen ons tradingsysteem ons een signaal gaf. Dat is het positieve. En het negatieve van een verlies in geld? Dat hoort bij de aanpak en het systeem. Hetzelfde systeem dat wij de baas bleken te zijn toen we een verlies accepteerden.
Ook een klein doel (een verlieslatende positie sluiten) dat we goed afgerond hebben geeft al een positief gevoel. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. We blijven soms vreemde wezens die kennelijk positieve gebeurtenissen nodig hebben om niet alles als even zwart en problematisch te gaan zien. Een vreemde constatering misschien, maar eentje waar we wel gebruik van kunnen maken als we kans zien om het bij onszelf te onderkennen. En wellicht is dat dan misschien wel iets waar we aan moeten gaan werken om onze resultaten als belegger en handelaar een