Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 2 december 2022

Koersen voorspellen met technische analyse...

Koersen voorspellen met technische analyse...


...is volslagen onmogelijk. Er zijn naar schatting 10.000 factoren die direct of indirect invloed uitoefenen op de financiële markten en de koersen die daar tot stand komen. Het mag duidelijk zijn dat zelfs de krachtigste computers daar niet mee overweg kunnen. Laat staan dat je het als mens van vlees en bloed ook maar enigszins kunt overzien.

Die onmogelijkheid van het voorspellen van koersen heeft technische analyse overigens gemeen met elke andere techniek. Een techniek die voorspellingen van koersen kan doen bestaat niet. Gelukkig niet, want het zou direct het einde van de beurzen en de effectenhandel betekenen. Iedereen zou hetzelfde aandeel gaan kopen en een ander gaan verkopen. De handel zou tot stilstand komen bij gebrek aan vraag en aanbod. Omgekeerd, uit het feit dat de handel niet tot stilstand komt, kunnen we concluderen dat er kennelijk niemand geslaagd is in het voorspellen van koersen. Een rustgevend idee.

Maar waarom zijn sommige technieken dan toch zo populair? Heel simpel. Er zijn wel degelijk technieken die ons kunnen vertellen in welke trend we op dit moment zitten. En trends hebben de neiging om langer voort te leven. Daar kunnen we dus wel iets mee doen. Kopen bij een oplopende trend of verkopen bij een dalende trend, bijvoorbeeld.

En er zijn vrij betrouwbare technieken die ons kunnen vertellen of we in een trend zitten of niet. En door dat soort technieken te gebruiken kunnen we profiteren van trends, zeker als we ze een beetje snel kunnen ontdekken. En als de trend omslaat nemen we afscheid van onze positie en nemen, als er sprake is van een nieuwe trend, ook een nieuwe positie in.

Een voorbeeld is het door ons gebruikte trendkanaalsysteem dat geen poging doet om koersen te voorspellen, maar dat wel aan kan geven of we aan het begin van een nieuwe trend zitten. Doet het trendkanaalsysteem dat met 100% nauwkeurigheid? Nee, was het maar waar. Dan leefde uw auteur nu op een onwijs groot jacht in zeer zonnige oorden. Maar het werkt vaak genoeg om er een winnende aanpak mee te krijgen. 

De gekleurde banden in de grafiek geven trends aan. De rode is de 5 daagse trend, de gele is 41 daags en de grijze 125 dagen. De korte trend (rood) is fors gestegen maar lijkt horizontaal te gaan lopen. De gele 41 dagen trend is nog stijgend. De langste triend (grijs) is echter dalend en dat is een reden om voorzichtig te zijn.

In de jaren '90 van de vorige eeuw en het beging van het  eerste decennium van deze eeuw is dit trendsysteem commercieel aangeboden en met groot succes. Reden om een manier te zoeken om het opnieuw aan te gaan bieden want de aanpak blijkt ook in de huidige markten nog prima te voldoen.

Maar ook hier geldt: We kunnen er snel trends en trendomslagen mee signaleren, maar ze exact voorspellen? Helaas. Dat zit er niet in.
 


Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.