Koersen voorspellen met technische analyse...
...is volslagen onmogelijk. Er zijn naar schatting 10.000 factoren die direct of indirect invloed uitoefenen op de financiële markten en de koersen die daar tot stand komen. Het mag duidelijk zijn dat zelfs de krachtigste computers daar niet mee overweg kunnen. Laat staan dat je het als mens van vlees en bloed ook maar enigszins kunt overzien.
Die onmogelijkheid van het voorspellen van koersen heeft technische analyse overigens gemeen met elke andere techniek. Een techniek die voorspellingen van koersen kan doen bestaat niet. Gelukkig niet, want het zou direct het einde van de beurzen en de effectenhandel betekenen. Iedereen zou hetzelfde aandeel gaan kopen en een ander gaan verkopen. De handel zou tot stilstand komen bij gebrek aan vraag en aanbod. Omgekeerd, uit het feit dat de handel niet tot stilstand komt, kunnen we concluderen dat er kennelijk niemand geslaagd is in het voorspellen van koersen. Een rustgevend idee.
Maar waarom zijn sommige technieken dan toch zo populair? Heel simpel. Er zijn wel degelijk technieken die ons kunnen vertellen in welke trend we op dit moment zitten. En trends hebben de neiging om langer voort te leven. Daar kunnen we dus wel iets mee doen. Kopen bij een oplopende trend of verkopen bij een dalende trend, bijvoorbeeld.
En er zijn vrij betrouwbare technieken die ons kunnen vertellen of we in een trend zitten of niet. En door dat soort technieken te gebruiken kunnen we profiteren van trends, zeker als we ze een beetje snel kunnen ontdekken. En als de trend omslaat nemen we afscheid van onze positie en nemen, als er sprake is van een nieuwe trend, ook een nieuwe positie in.
Een voorbeeld is het door ons gebruikte trendkanaalsysteem dat geen poging doet om koersen te voorspellen, maar dat wel aan kan geven of we aan het begin van een nieuwe trend zitten. Doet het trendkanaalsysteem dat met 100% nauwkeurigheid? Nee, was het maar waar. Dan leefde uw auteur nu op een onwijs groot jacht in zeer zonnige oorden. Maar het werkt vaak genoeg om er een winnende aanpak mee te krijgen.
De gekleurde banden in de grafiek geven trends aan. De rode is de 5 daagse trend, de gele is 41 daags en de grijze 125 dagen. De korte trend (rood) is fors gestegen maar lijkt horizontaal te gaan lopen. De gele 41 dagen trend is nog stijgend. De langste triend (grijs) is echter dalend en dat is een reden om voorzichtig te zijn.
In de jaren '90 van de vorige eeuw en het beging van het eerste decennium van deze eeuw is dit trendsysteem commercieel aangeboden en met groot succes. Reden om een manier te zoeken om het opnieuw aan te gaan bieden want de aanpak blijkt ook in de huidige markten nog prima te voldoen.
Maar ook hier geldt: We kunnen er snel trends en trendomslagen mee signaleren, maar ze exact voorspellen? Helaas. Dat zit er niet in.