Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 5 december 2022

In-the-money opties versus out-of-the-money opties

In-the-money opties versus out-of-the-money opties

Beginnende beleggers in opties worstelen vaak met het concept van in-the-money [ITM] en out-of-the-money [OTM] opties. Laten we daarom in dit artikel de verschillen tussen de twee varianten een tegen het licht houden, evenals de belangrijkste voor-  en nadelen van  elke variant


Callopties

Een calloptie wordt als in-the-money  beschouwd, als de marktprijs van de onderliggende waarde boven de uitoefenprijs  van de optie ligt. Een voorbeeld: Stel we hebben een calloptie okt 100 en een okt 110. De koers is 106. Dan is de call okt 100 in-the-money en de call okt 110 out-of-the-money. De in-the-money optie is minimaal €6 waard. We zeggen dan ook wel dat de in-the-money een intrinsieke waarde heeft van €6. Een out-of-the-money optie heeft geen intrinsieke waarde.


Putopties

Een putoptie wordt als in-the-money  beschouwd als de huidige marktprijs  van het onderliggende aandeel onder de uitoefenprijs  van de optie ligt. Ook weer een voorbeeld: We hebben een Put okt 100 en een put okt 90. De koers van de onderliggende waarde is 94. De Put okt 100 is out-of-the-money, de punt 90 is in-the-money en wel €4. We zeggen dat de in-the-money een intrinsieke waarde heeft van €4.


Samenvattend call- en putopties

Voor out-of-the-money-callopties is de uitoefenprijs groter dan de huidige marktwaarde  van het onderliggende aandeel. Aan de andere kant hebben out-of-the-money-puts een uitoefenprijs die lager is dan de  huidige marktwaarde  van het onderliggende aandeel.


De intrinsieke waarde

Opties die in-the-money zijn, zijn veel minder agressief dan out-of-the-money -opties vanwege hun intrinsieke waarde.  De intrinsieke waarde vertegenwoordigt het bedrag dat een optie in-the-money is zoals we bij bovenstaande voorbeelden zien. Out-of-the-money opties hebben geen intrinsieke waarde. Die bestaan uitsluitend uit tijdswaarde


Overeenkomst optiehandel en handel in de onderliggende waarde

In-the-money opties lijken veel op het  verhandelen van  de onderliggende aandelen. In jargon zeggen we ook wel dat ze een hoge delta hebbem.  Maar ze hebben wel een grotere hefboomwerking en veel minder risico dan de onderliggende waarde heeft. Tijdswaarde is minder een factor bij opties die al flink wat intrinsieke waarde hebben opgebouwd. We zeggen dan ook wel dat ze diep-in-the-money zitten. Hoe hoger het onderliggende aandeel stijgt, hoe winstgevender  de calloptie wordt. Hoe verder de put-optie daalt, hoe meer winst die opbouwt. Of anders gezegd, de intrinsieke waarde wordt steeds hoger.

De rode lijn is het aandeel, De roze lijn een at-the-money calloptie, de groene een OTM en de grijze een sterke OTM calloptie. Het duurt lang voordat deze winst gaan maken. 

Het winstpotentieel

Natuurlijk, gezien het feit dat in-the-money optieposities meer conservatieve  transacties zijn,  is het potentieel voor agressieve winsten duidelijk minder dan dat met out-of-the-money posities. Als  het onderliggende aandeel bijvoorbeeld  in de voorspelde richting beweegt  en dit ook nog eens zeer snel doet, zal de out-of-the-money handel grotere winsten opleveren.  


De aanschafkosten

Ook zal de initiële premie die wordt betaald voor een in-the-money optie  veel meer  zijn dan een out-of-the-money optie vanwege de intrinsieke waarde die al in de prijs van de in-the-money-optie is ingebouwd. Een vuistregel daarbij is, dat hoe hoger de premie als percentage van de aandelenkoers  is, hoe minder de potentiële hefboomwerking.


De hefboomwerking van beide varianten

Hefboomwerking is het grootste voor out-of-the-money-opties vanwege de kleinere premie die we er voor betalen. Meestal worden out-of-the-money-opties gekocht met als doel om te profiteren van een langere trend vast te leggen en de hefboomwerking van de optie te maximaliseren. Door de grotere hefboomwerking genieten out-of-the-money opties procentueel van een hoger rendementspotentieel. Aangezien out-of-the-money-opties geen intrinsieke waarde hebben, is de optiepremie lager dan een in-the-money-optie en otm-opties zijn meestal een betere keuze in volatiele en/of trending marktomstandigheden.


De snelle afschrijving van out-of-the-money opties

Houd er echter rekening mee dat, aangezien out-of-the-money-opties volledig uit tijdswaarde bestaan, ze snel zullen worden afgeschreven naarmate de vervaldatum van de opties nadert. Er is zeker een verhoogde kans op een verlies van 100 procent op de out-of-the-money-opties. Daarnaast is een significante beweging in het onderliggende aandeel nodig om zich te vertalen in winst voor de out-of-the-money-opties. Als optiestrateeg is het van het grootste belang om al deze factoren in gedachten te houden voordat u in-the-money of out-of-the-money opties als uw handelsvehikel kiest.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.