Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 8 december 2022

Vroegere voordelen van floor traders en hoe je die voordelen kreeg

Vroegere voordelen van floortraders en hoe je die voordelen  kreeg


De floortrader ofwel vloerhandelaar

Een floor trader ofwel vloerhandelaar, ook bekend als een "pittrader", is een financiële professional die transacties uitvoert voor zichzelf of zijn klanten op de handelsvloer van een financiële beurs.


Floortraders werken voor beursbedrijven

Floortraders zijn meestal in dienst van beursvennootschappen of handelsfirma's en zijn gespecialiseerd in het verhandelen van specifieke financiële instrumenten, zoals aandelen, obligaties, futurescontracten of opties. Ze werken op de handelsvloer van een beurs, waar ze effecten kopen en verkopen namens hun klanten, meestal met behulp van handsignalen en verbale communicatie om transacties uit te voeren.


De floor trader als marketmaker

Naast het uitvoeren van transacties, kunnen vloerhandelaren ook optreden als market makers, die liquiditeit aan de markt verstrekken door effecten tegen genoteerde prijzen te kopen en verkopen. Ze kunnen ook hun kennis van de markt en hun handelservaring gebruiken om advies en inzichten aan hun klanten te geven.


De werkplek is verschoven

Met de toenemende acceptatie van elektronische handelsplatforms is de rol van vloerhandelaren de afgelopen jaren afgenomen of liever gezegd: Ze zitten ergens anders. De functie als zodanig bestaat nog gewoon.


Helemaal weg is de floortrader niet

Sommige gespecialiseerde beurzen hebben nog steeds handelsvloeren en vloerhandelaren blijven een belangrijke rol spelen op die markten.

Floortrading in vroeger jaren

Handelaren die vroeger hun brood verdienden op de vloer van een beurs (nou ja, tegenwoordig natuurlijk achter het computerscherm maar het gaat om het uiteindelijke principe) hadden een aantal duidelijke voordelen. Bijvoorbeeld dat die vloerhandelaren konden putten uit vrijwel al hun zintuigen.  Wat ik hiermee bedoel  is,  dat ze konden zien wat er gebeurde en dat ze er geluid bij hadden. Voordelen die ze toe konden voegen aan de toch al goed gevulde gereedschapskist die ze voor hun beurshandel gebruikten. Want de handelsplek op de beursvloer, de zogenaamde pit, ziet er erg chaotisch uit. Maar als je eenmaal weet waar je naar kijkt en luistert kun je er de nodige interessante informatie uit halen die voor je eigen handel te gebruiken is. Mits je lekker snel bent want er zijn altijd kapers op de kust die van dezelfde voordelen wensen te genieten. 


Vroegere voordelen van floortraders

De drukte vertelde veel

Wanneer je op een computerscherm kijkt en handelt, kijk je alleen naar  de  prijsbewegingen op een grafiek. Al je handelsbeslissingen worden daar door aangestuurd. Op de vloer zag je de drukte bij de verschillende handelsplekken van bepaalde fondsen. En dat gaf duidelijk aan waar op dat moment de belangstelling van de handelaren lag.  Je kon ook goed zien als de aandacht zich letterlijk verplaatste van de ene handelsplek naar de andere. Net als alle mensen zullen handelaren zich direct aangetrokken voelen tot die plekken waar de werkelijke actie plaats vindt.


Ook het geluidsvolume was een indicator

Maar handelen op een computer zorgt er niet meer voor dat het geluid van alle actie op de vloer invloed op je heeft.  Handelaren die op de vloer werkten, konden het  niveau van het lawaai van de menigte horen stijgen en dalen.  Het leek wat dat betreft veel op een voetbalwedstrijd.  Ook al kijk je er niet naar, meestal hoor je wel een golf van gejuich in de straten om je heen als er een doelpunt werd gescoord. En als je dan met andere zaken bezig was en niet naar de wedstrijd keek, kon je nog steeds aardig een idee hebben, hoe het verloop van de wedstrijd ging. En wordt het misschien akelig stil? Is dat misschien een indicatie dat het niet zo best gaat met de wedstrijd dan wel met de handel! En misschien kun je wel beter vertrekken? 


Overleg met collega's gaf aanvullende voordelen

Het voordeel van geluid is duidelijk.  Je brengt je dag door, omringd door anderen die de kost verdienen in hetzelfde bedrijf met hetzelfde werk. Binnenkomede informatie en de daardoor te volgen strategie kunnen worden besproken met je collega's. Het overleg zorgt er vaak voor dat de informatie beter wordt begrepen. En dat er daardoor weer betere actie in de eigenlijke handel wordt ondernomen. Je hoort alles, ook de reacties uit de eerste hand. 


De voordelen zijn weg en de kansen eerlijker verdeeld

Maar ja, beurzen met een dergelijke vloer zijn er niet veel mee. Als ze nog zijn. Dat heeft het speelveld wel een stuk eerlijker gemaakt in het voordeel van de handelaren op afstand die alleen hun computerschermen hebben. Het mag duidelijk zijn dat de vroegere voordelen van de floortraders drastisch verminderd zijn door de invoering van de schermenhandel.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.