dinsdag 18 augustus 2015

schaduwbank

Schaduwbank


Het verschijnsel van de schaduwbank vinden we in grote, uitgestrekte landen met een zwak centraal bestuur zoals China. Hierbij wordt een zogenaamd bankfiliaal opgetuigd van een bestaande bank dat gedurende een bepaalde tijd geld in ontvangst neemt van klanten. Het ziet er in alle opzichte uit als een normale bank en gedraagt zich ook zo. De enige manier dat klanten er achter komen is als ze geld op willen nemen bij een andere bank van het filiaal. De rekening blijkt dan niet te bestaan.

Er zijn in China voorbeelden van dit soort schaduwbanken bekend die voor vele tientallen miljoenen aan geld wisten te verzamelen. En uiteraard zijn de banken op een gegeven moment in het niet verdwenen.

In de financieel sterk gereguleerde westerse wereld zou een schaduwbank snel opvallen. Hoewel ook hier in de wereld van het vermogensbeheer nepbedrijven jarenlang ongestoord hun gang kunnen gaan.

In plaats van schaduwbank wordt ook de term spookbank gebruikt.
Gebruikte begrippen in schaduwbank


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
bestuur
  ... het bestuur van een onderneming kan een directeur een directie of een raad van bestuur zijnhet bestuur wordt benoemd door...Lees meer
geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer
vermogensbeheer
  ... onder vermogensbeheer verstaan we de activiteiten die gericht zijn op het in stand houden van het vermogen en...Lees meer
zwak
  ... we spreken van een zwakke beurs wanneer er bij weinig beurshandel dus lage volumes een tendens tot gestaag dalende koersen is...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.