dinsdag 25 maart 2014

Aandeelhoudersvergadering

AandeelhoudersvergaderingVolgens de wet heeft de aandeelhoudersvergadering in principe de hoogste macht in een vennootschap. Door verschillende beschermingsconstructies is deze macht in de praktijk nog wel eens ingeperkt omdat veel bedrijven niet op veel macht van de aandeelhouders zitten te wachten. Dit is zeker het geval als de stemgerechtigde aandelen in een administratiekantoor zijn ondergebracht waartegen certificaten va aandelen zijn uitgegeven. Ook middels prioriteitsaandelen kan de macht van de aandeelhoudersvergadering drastisch worden ingeperkt.

Elk bedrijf dat aandelen heeft uitgegeven dient minimaal eens per jaar een officiĆ«le algemene vergadering van aandeelhouders ofwel AVA of kortweg een algemene vergadering van aandeelhoudersvergadering uit te schrijven. Deze aandeelhoudersvergadering moet binnen zes maanden na het afsluiten van het boekjaar plaats hebben.

De algemene vergadering van aandeelhouders is het hoogste orgaan binnen een onderneming die aandelen heeft uitgegeven. In het algemeen dus een vennootschap.

Onder de bevoegdheden van de aandeelhoudersvergadering treffen we aan:

  • Benoemen en ontslaan van de commissarissen en directie
  • Vaststellen van de jaarrekening van het bedrijf 
  • Beslissen over een statutenwijziging.
  • Het ontbinden van de vennootschap


Vertalingen van aandeelhoudersvergadering

Duits:    Hauptversammlung