Piekangst
De zogenaamde piekangst is een psychologisch effect onder beleggers dat op gaat treden na een langdurige periode van stijgende koersen. Er ontstaat angst dat de top "de piek" nu wel een keertje bereikt is en men gaat op zoek naar "bewijs".
Extreme volatility kenmerkt piekangst
Piekangst is dan ook goed te herkennen aan de hoge beweeglijkheid in de markt die letterlijk op alles overdreven gaat reageren. Als een beursfonds met iets slechtere resultaten naar buiten komt dan verwacht mocht worden dan is een forse negatieve reactie het resultaat. Er ontstaat namelijke extra koopdruk omdat beleggers winst gaan nemen.
Piekangst kan een zelfvervullende profetie worden
Omdat het risico bestaat dat de angst van beleggers onderling overslaat, dreigt piekangst ook een vorm van zelfvervullende profetie te worden. Men steekt elkaar aan waardoor het gevreesde effect automatisch ontstaat. Wat velen dan als een bevestiging zullen zien van wat men al wist.
Geen aandacht voor de grote lijn
De aandacht van beleggers voor het grote plaatje verwatert door dit soort effecten, ondanks het feit dat het beeld van deze financiële waarde er misschien helemaal niet eens zo slecht voor staat. Het is voor beleggers daarom van groot belang om het gevaar van piekangst te kennen. Het kan ze behoeden voor een actie waar ze later behoorlijk spijt van kunnen krijgen.