Zoeken in deze blog

Translate

zondag 10 januari 2016

driehoeksgetal

driehoeksgetal


In de getallenleer zijn een aantal opmerkelijke wetmatigheden terug te vinden, bijvoorbeeld de zogenaamde driehoeksgetallen en vierkantsgetallen.

Deze hebben een paar opmerkelijke eigenschappen.

Voorbeelden van driehoeksgetallen zijn 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28

 Voorbeelden van vierkantsgetallen zijn 4,9,16,25,36

Hieronder ziet u hoe ze aan hun naam komen.
Dat de vierkantsgetallen overeenkomen met de kwadraten is gevoelsmatig niet zo vreemd.

Opmerkelijker is, dat twee opeenvolgende driehoeksgetallen bij elkaar opgeteld altijd een vierkantsgetal vormen.

Bijvoorbeeld de driehoeksgetallen 6 en 10 leveren opgeteld 16, wat dus een vierkantsgetal is.

Hoewel aan dit grappige verschijnsel verder weinig waarde is toe te kennen zijn er uiteraard beleggers/analisten die aan dit soort getallen een extra waardering toekennen en dat meenemen in hun voorspellingen.
Gebruikte begrippen in driehoeksgetal


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

vierkantsgetal
  ... in de getallenleer zijn een aantal opmerkelijke wetmatigheden terug te vinden bijvoorbeeld de zogenaamde driehoeksgetallen en vierkantsgetallen...Lees meer
waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.