Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Droomt u ervan om online geld te verdienen met beleggen of trading? Dat is voor opvallend veel mensen haalbaar. Mits u beschikt over de juiste kennis. Succesvol beleggen draait niet alleen om cijfers en koersen, maar ook om inzicht in geld, financiële trends én vooral in uzelf. Want eerlijk is eerlijk: De grootste vijand voor uw beleggingen bent u meestal zelf. Op dit blog ontdekt u een grote hoeveelheid praktische uitleg, zowel actuele als tijdloze inzichten en een helder woordenboek over zelf beleggen, opgebouwd in 20 jaar. Geen loze beloftes! Geen onbetrouwbare beleggingstips. Louter pure, degelijke informatie waarmee u grip krijgt op uw keuzes en de risico’s beter leert inschatten. Want beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Maar met een doordachte aanpak zijn die risico’s meestal goed te beheersen. En onthoud: Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

woensdag 9 april 2014

ankering

Ankering



Het begrip ankering of verankering komt uit de psychologie en is voor een groot deel bepalend voor het gedrag van beleggers.

Ankering gaat uit van het feit dat mensen een waarde toekennen aan een getal dat ze vaak gehoord hebben of dat ze recent hebben gezien.

Laat je iemand een postcode van 4 cijfers zien en vraag je daarna om te schatten wat iemand per maand verdient dan zal het geschatte bedrag in de buurt van de postcode zitten.

Laat een ander een andere postcode zien en het bedrag zal mee veranderen.

Deze hang naar bekende getallen zien we vooral terug bij koersen die een bepaald getal moeten halen.

Vooral de media zijn er gek op en we zien dan uitspraken van journalisten en presentatoren als "De AEX heeft moeite om de 300 punten te doorbreken".

Waarom 300? Waarom niet 297,65? Beide getallen zijn even relevant, of zo u wilt irrelevant.

Hoogstwaarschijnlijk is in dit geval het getal 300 al vaak als magische grens genoemd.

Waarom? Omdat iedereen het doet.

En daarom hechten vooral minder ervaren beleggers ook nog waarde aan dit soort getallen.

Ze gebruiken ze om aan- en verkoopbeslissingen te nemen, en je krijgt dan uitspraken als "Wanneer PHILIPS door de 50 euro is gestegen ga ik verkopen" of "als ING onder de 3 euro zakt ga ik ze kopen".

Onder Anchoring-and-Adjustment verstaan we evenens de neiging van beleggers om beslissingen die genomen moeten worden te vergelijken met beslissingen uit het verleden waar min of meer dezelfde randvoorwaarden golden.

Zo is er in de jaren negentig een dipje geweest in de koersen in oktober in de oneven jaren, omdat veel beleggers ervan uitgingen dat de kans op een ineenstorting van de koersen op dat moment het grootst was. Waarom? Omdat iedereen dat eigenlijk dacht. Waren de grote crashes tenslotte niet altijd in oktober geweest?

Kortom, ankering is pure beleggingspsychologie en het heeft geen enkele rationaliteit die een beleggingsbeslissing kan rechtvaardigen.

Gebruikte begrippen in ankering


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

anchoring and adjustment
  ... onder anchoring and adjustment verstaan we de neiging van beleggers om beslissingen die genomen moeten worden te vergelijken...Lees meer
euro
  ... de euro is de munteenheid van de europese unie ingevoerd in 2001 en eerder in de financiële wereld de deelnemende...Lees meer
magische grens
  ... de term magische grens is vooral afkomstig uit de hoek van de media de klok hebben horen luiden maar...Lees meer
min
  ... de term min wordt gebruikt in de verbinding "in de min staan" wat staat tegenover "een plus noteren"...Lees meer
waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.