Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 10 april 2014

Contrair beleggen

Contrair beleggenBij contrair beleggen laten we de Blue-chips, de algemeen bekende aandelen, links liggen, en wenden ons tot de minder bekende fondsen.

We selecteren hierbij op de koers/winst verhouding.

Vaak betreft het bij contrair beleggen de fondsen die door “het publiek” zijn afgeschreven.  Het is daarmee een beetje te vergelijken met de pennystock theorie. Bij deze techniek kijken we naar de boekwaarde of intrinsieke waarde van een bedrijf.Als de koers lager is dan de helft van de intrinsieke waarde (per aandeel) dan wordt er gekocht.

Een grote spreiding in veel van dit soort fondsen is wel van belang want er gaat er wel eens eentje alsnog onderuit. De theorie lijkt zich dan ook vooral te richten op grote portefeuilles.Kleine portefeuilles zijn wellicht beter af met de pennystock techniek.

Voor beleggingsadviseurs met een klentenkring is contrair beleggen een zeer moeilijke techniek. Zijn klanten zullen hem vrijwel dagelijks bellen met de vraag waarom hij niet belegt in "fonds xxx, dat toch zo goed is en dat toch iedereen koopt….".

En bij contrair beleggen werkt men nu eenmaal niet met fondsen waarvan men op bruiloften en partijen trots kan vertellen dat men ze heeft. Wel kun je veel later vertellen dat je ze destijds wel op het juiste moment gekocht hebt.


Meer dan pennystocks

Maar er is meer met contrair beleggen dan alleen het werken met pennystocks. Het is eigenlijk een veel bredere beweging.

Contrair beleggen is een steeds veranderend, dynamisch iets. Contrair beleggen is zeker niet iets statisch. Het idee dat het om een statische aanpak gaat komt vanuit een nieuwe lichting contrarians die er alles aan doet om deze aanpak een glamoureus en modieus tintje te geven. Het echte idee van contrair beleggen verdwijnt daardoor naar de achtergrond.

Deze nieuwe beleggers gedragen zich in feite niet anders dan de groep beleggers die puur gedreven wordt door primaire emoties. Ook zij zijn gevoelig voor het kudde-effect hoewel ze zich er op voorstaan dit juist niet te zijn. Maar op momenten van onzekerheid in de markt weten ze niet hoe snel ze naar de uitgang moeten rennen. Samen met de anderen van de nieuwe lichting.

Een echte contrarian is in het algemeen wel vertrouwd met de concepten van de massa-psychologie. Bent u dat nog niet? Doe uzelf en uw portemonne dan een plezier en ga u deze concepten zo snel als maar enigszins mogelijk, eigen maken. Een belangrijk uitgangspunt bij deze massa-psychologie is dat we het zinkende schip niet eerder verlaten dan dat de emoties een kookpunt hebben bereikt. Als de markt bijvoorbeeld uitgesproken "bullish" is gaat u niet weg alleen omdat de massa aan boord aan het klimmen is. Nee, u wacht tot er een stadium van pure euforie is bereikt en stapt dan pas uit. Met de bijbehorende overdreven hoge koersen die u in de zak gaat steken.

De combinatie van contrair beleggen en het hanteren van de concepten van de massapsychologie kan buitengewoon krachtig zijn. Het levert een uitermate robuuste manier van handelen op. Psychologie geeft inzicht in het menselijk handelen. En dat is constant door de eeuwen heen. De menselijke geest en zijn drijfveren zijn niet of nauwelijks aan verandering onderhevig. Kunnen we dat benutten dan krijgen we inderdaad een robuuste aanpak die bestand is tegen de invloed van de tijd. Het begrijpen van mensen is waarschijnlijk belangrijker dan het begrijpen van de wereld van het beleggen en traden en de financiële markten.

Er zijn een paar regels van toepassing op dit gebied waar zowel de beginnende als de door de wol geverfde belegger iets aan kunnen hebben. van belang is dan wel dat ze goed worden toegepast. Discipline en geduld zijn van het grootste belang. Het is ook niet iets dat vanzelf gaat. We zullen er inspanning in moeten steken om resultaten te behalen. Bedenk dat als het eenvoudig zou zijn, dat iedereen het wel deed. En dan is het effect volslagen zoek. Een aanpak die iedereen volgt werkt immers niet (meer).

Dit zijn beslist niet alle regels waar je je als contrair belegger aan moet houden. Maar ze leggen wel een prettig fundament onder uw aanpak. En zullen uw carrière als belegger beslist een duw in de juiste richting geven.

1) Blijf weg van de mainstream media

Van populaire media als kranten, tijdschriften, televisieprogramma's en dergelijke media dient u zich verre te houden. Zie de informatie die u krijgt als een afvalproduct met een twijfelachtige geur er aan. U kunt er maar één ding mee doen: Kijken waar de massa zich mee bezig houdt. En wat u dus niet moet doen. Kijk waar men achteraan wil gaan zodat u het kunt laten liggen. Kijk waar men niets van hebben moet want dat is interessant. Kijk waar de emotie naar het kookpunt gaat. Daar is het interessant. Maar handel niet te snel. De emotie moet echt de pan uit rijzen voor u iets gaat doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u met alle emoties van de massa mee gaat rennen, ook al doet u iets anders. U moet zorgen dat u er helemaal niet aan mee doet.


2) Leer Technische analyse

Technische analyse speelt een belangrijke rol bij investeren. En dat geldt of je contrair werkt of juist niet. Het is dan ook van het grootste belang dat u zich ook dit belangrijke gebied goed eigen maakt. Ga ook hier niet af op de indicatoren die iedereen gebruikt. U zult er versteld van staan welke minder bekende indicatoren er bestaan die hun werk heel goed doen. U zult verbaasd staan over hun effectiviteit.

3) Weet van uw markt wat er van te weten valt

Steek veel tijd in het begrijpen van de markten waar u wilt gaan handelen. Of de sector van de aandelenmarkt waar u actief wilt gaan zijn.
Er is een zee aan informatie te vinden op internet en daar buiten.

4) Formuleer een goed plan

Ga niet stilzitten en hopen dat er wel een goede gelegenheid om geld te verdienen op uw pad zal komen. Er zijn zeker mensen die zo werken. Maar dat gaat maar zelden goed. Lange termijn belegger noemen deze mensen zichzelf. Buy and hold en dat soort termen worden door hen gebruikt. Totdat de druk te hoog wordt en alles in een paniekaanval wordt verkocht. De inspanning van jaren daarmee om zeep helpend. Zorg voor een plan dat regelmatig winsten pakt. En dat niet blijft hangen in investeringen die niet goed lopen. Neem er afstand van zodra het verkeerd lijkt te gaan. Het is niet waarschijnlijk dat de situatie zal verbeteren. Integendeel.

5) Doe rustig aan met opties

Ga niet aan de gang met opties voordat u de concepten van de aandelenhandel echt volledig beheerst. De wetten van op tijd kopen en verkopen gelden ook bij opties en nog een ernstiger mate.

6) Leer om te ontspannen

Zonder regelmatige ontspanning is het lastig om te winnen. Als uw lichaam zich niet prettig voelt onder wat u doet dan krijgt u kwalen. En dan zult u zeker niet meer optimaal functioneren op de markten. Zorg dus dat het zover nooit komt. Want dan bent u al te laat.

7) Wees niet egoïstisch

Help ook eens iemand anders. Wint u een groot bedrag? Laat dan anderen er ook van mee-profiteren. Het zal u goed doen.

Nog een paar laatste punten voor "contrarian Investors"
Een echte contrarian springt in de markt als de grote massa stil en ontzet zit te kijken wat er aan de hand is. Als het bloed door de straten loopt, zo wordt er wel beweerd met wat gevoel voor drama. Paniek en angst moeten de emoties van de massa zijn. Zodat ze verkopen tegen elke prijs die ze maar krijgen kunnen. Ze vluchten naar de uitgang. Dus waarom zou u hen die uitgang niet bieden?

Denkt u dat u het door hebt en alles weet op dit gebied? Stop dan met handelen want dit gaat u geld kosten. Niemand weet alles op dit gebied.Dit is een zeer gevaarlijke houding. U lijkt wel iemand uit de massa. Die denken ook altijd dat ze alles weten en goed bezig zijn.

Zelfs de beste belegger kan pure pech hebben. Zorg dat uw portefeuille veilig is. Zorg voor stops op de juiste plaatsen. Markten kunnen behoorlijk onvoorspelbaar en grillig zijn. Ook voor u.

Contrair beleggen gaat over emotie. Zorg dat u die onder de duim hebt. Zorg dat u juist de emoties van de grote massa kunt gebruiken in uw eigen voordeel. Wees radicaal. Dat werkt in dat geval. Als mensen geschokt en met afgrijzen kijken naar uw handelen, dan bent u pas echt goed bezig. Als men bewonderende uitspraken gaat doen, dan is het tijd om de uitgang op te zoeken.

Alleen dan kunt u laag kopen en hoog verkopen. U weet wel. Dat waar elke belegger naar zegt te streven om vervolgens het omgekeerde te doen.

Gebruikte begrippen in contrair beleggen


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandeel
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
beleggen
  ... we spreken van beleggen als we geld investeren in obligaties of leningen of mede eigenaar worden van een onderneming door...Lees meer
beter
  ... beter is een beursterm voor licht hogere koersen dus in de zin van "de koersen waren over het algemeen beter dan...Lees meer
boekwaarde
  ... boekwaarde kent meerdere betekenissen 1 boekwaarde ondernemingde boekwaarde van een onderneming is de totale som van het aandelenkapitaal en de door...Lees meer
intrinsieke waarde
  ... de afwijking van de intrinsieke waarde van een beleggingsfonds wordt ook wel spread genoemd...Lees meer
koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer
laten
  ... onder laten verstaan we het afgeven van koersen waartegen men effecten of valuta wil verkopen ook wordt het gebruikt als...Lees meer
spreiding
  ... ten einde het risico van individuele fondsen in een portefeuille te vermijden wordt er aan spreiding gedaan...Lees meer
waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer
winst
  ... een onderneming verkoopt producten of verleent diensten en realiseert daarmee de omzet...Lees meer

Begrippen waar contrair beleggen in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

kuddegedrag
  ... als iemand die beroepshalve met beleggen bezig is krijg je toch...Lees meer
kuddeeffect
  ... dit zogenaamde kuddeeffect of ook wel kuddedierinstinct of kuddegedrag vinden we terug bij de behavariol finance en is een van...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.