Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 26 september 2013

Ankering

Ankering

ankering
klik op de afbeelding voor een vergroting

ankering zorgt voor niet-rationeel beleggenHet begrip ankering of verankering komt uit de psychologie. Het verschijnsel is voor een belangrijk gedeelte bepalend voor het gedrag van beleggers. Het is ook iets dat je betrekkelijk gemakkelijk kunt zien gebeuren op de markt

Ankering is de niet-rationele waardering van een willekeurig getal

Ankering gaat uit van het feit dat mensen een waarde toekennen aan een bepaald, vaak vrij willekeurig getal dat ze vaak gehoord hebben of dat ze recent hebben gezien. Enige rationele achtergrond heeft dat waarderen van die bepaalde waarde verder niet.

Laat je iemand een postcode van 4 cijfers zien en vraag je daarna om te schatten wat iemand per maand verdient, dan zal het geschatte bedrag in de buurt van die postcode zitten.

Laat een ander persoon een andere postcode zien en het door hem geschatte bedrag zal mee veranderen met die tweede postcode.

Ankering bepaalt de koers die gehaald moet worden

Deze ankering, de hang naar bekende getallen zien we vooral terug bij koersen, die volgens beleggers of traders een bepaald getal wel moeten halen. Die waarde wordt om een vrij vage reden tot een soort doel of grens verklaard en alle ogen zijn ver vervolgens op gericht. Het niet halen van het vooraf bepaalde niveau wordt als een soort van afgang van het betreffende aandeel gezien.

Media zijn gek op ankering

Vooral de media zijn gek op ankering. En we horen en zien dan uitspraken van journalisten en presentatoren als" "De AEX heeft nog wat moeite om de 500 punten te doorbreken". Het magische getal waar ankering plaatsvindt is in dit geval dus 500. Maar waarom is die 500 van belang? Waarom niet 497,65? Beide getallen zijn even relevant, of zo u wilt irrelevant. Het is een berekend getal uit de daghandel dat regelmatig qua samenstelling ook nog eens verandert. De enige verklaring is mogelijk dat media alles eenvoudig willen houden voor de kijkers en van mening zijn dat 500 voor de kijkers beter te bevatten is dan 497,65 of 504,87. Maar dat is een eigen inschatting van de situatie.


De magische grenzen van de beurs worden door ankering bepaalt

De magische grenzen van de beurs worden door ankering bepaalt

Hoogstwaarschijnlijk is in dit geval het getal 500 al vaak als een magische grens genoemd waarbij het "zeker" is dat de beurs verder gaat stijgen, de economie aan zal gaan trekken of iets dergelijks.

En Waarom? Heel simpel. Omdat iedereen het doet. En Iedereen dat "weet". En de media gek zijn op dit soort "nieuws" dat vooral door leken belangrijk wordt gevonden en dat hen bevestigt in hun al bestaande mening. De media worden direct een stuk serieuzer genomen als het nieuws aansluit bij de ideeën die men er zelf al over had.

En daarom hechten vooral particulieren en minder ervaren beleggers nog waarde aan dit soort getallen. Raar maar waar.

Sommigen gebruiken ankering ook om aan- en verkoopbeslissingen te nemen, en je krijgt dan uitspraken als "Wanneer PHILIPS door de 50 euro is gestegen ga ik verkopen" of "als ING onder de 3 euro zakt ga ik ze kopen".

Ankering kent geen rationaliteit

Ankering kent geen rationaliteit

Kortom, ankering is pure tradingpsychologie. Het zit tussen de oren van de belegger. En het zal daar wel altijd tussen blijven zitten ook.

Ankering heeft geen enkele rationaliteit die een beleggingsbeslissing op basis ervan, kan rechtvaardigen. Een rationele belegger of trader zal zich er dan ook verre van houden en dit soort getallen aan de nieuwsberichten overlaten.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.