zaterdag 27 juni 2020

De schijnbare eenvoud van point and figure charts

De schijnbare eenvoud van point and figure charts


point and figure charts zijn gemakkelijk te leren en te lezen

In het verleden heb ik een tijdlang een beleggingsstudieclub voor dames begeleidt. Leuk om te doen en de dames waren op zoek naar een manier waarop het gemakkelijk was om zicht op de markt te krijgen. Ze hadden ook geen zin in technisch moeilijke zaken. Hoe eenvoudiger hoe beter. Deze eerste techniek die dan in gedachten springt is de point and figure techniek. Die is én heel simpel en snel aan te leren én een met een velletje papier uit een ruitjesblok kun je jaren vooruit. Dat kan dus niet mis gaan. En dat ging het in het begin ook zeker niet. We pakten een paar aandelen die we gezamenlijk bij gingen houden en al snel kwamen de eerste resultaten tevoorschijn. En het was nog succesvol ook.


point and figure charts
De noodzakelijke uitrusting om werkende charts te maken is inderdaad niet "sexy"


point and figure charts zijn te simpel voor "echte beleggers"

Maar toen ging het mis waar het altijd mis gaat. Enkele dames kwamen met de klacht dat ze uitgelachen werden. De point and figure techniek was zo simpel dat deze in de ogen van hun partners, zogenaamde echte beleggers, belachelijk was. Letterlijk dus. En hoewel men toegaf dat het allemaal leek te werken, stopte men er toch mee en ging men weer doen wat "Echte beleggers" doen, namelijk het lezen van jaarverslagen. Iedereen die wel eens van dichtbij heeft meegemaakt hoe zo'n jaarverslag tot stand komt, weet wat een zinloze bezigheid dit is. Een jaarverslag is een reclamefolder voor het bedrijf waarmee men nog meer kapitaal hoopt aan te trekken en bestaande aandeelhouders hoopt vast te houden. Maar het ziet er indrukwekkend uit. Veel indrukwekkender dan zo'n domme point and figure chart. Tjonge jonge. Wat is dat belachelijk.Bitcoin point and figure chart
Deze Bitcoin chart ziet er al iets beter uit maar is het voor velen nog steeds niet echt. Al is het maar omdat men hem niet begrijpt.


De volgens sommigen (te) simpele techniek houdt het toch al 150 jaar vol

Wat deze echte beleggers echter vergaten, was dat de techniek achter point and figure charts, compleet met supersimpele techniek, als enorm lang bestaat. Rond de 150 jaar om precies te zijn en deze techniek heeft dus al ongeveer zes generaties "echte beleggers" overleefd. Wat denkt u, zou een techniek zes generaties beleggers overleven als deze toch niet ergens wat bruikbare kanten had? Het ligt niet voor de hand, nietwaar?

Alle redenen dus om point and figurecharts eens een keer goed te bekijken.

 Ik kan het u zeker aanraden.


Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.