Zoeken in deze blog

Translate

Tot 15 april met 50% korting. Koop nu deze unieke NFT

Tot 15 april met 50% korting. Koop nu deze unieke NFT
Tot 15 april met 50% korting. Koop nu deze unieke NFT

woensdag 15 juli 2020

Een tradingjournaal is buitengewoon belangrijk om te hebben

Het noodzakelijke tradingjournaal


Een tradingjounaal helpt een trader zichzelf te ontwikkelen

Voordat je als trader echt succes zult hebben ben je wel even verder. Het vak heeft een steile leercurve waarbij de mogelijkheden voor een spectaculaire terugval altijd aanwezig zijn. We handelen in de prijsontwikkeling van een asset.

Maar de koers van die asset wordt 100% door externe invloeden geregeld waar we zelf geen enkele invloed op hebben, al hebben sommigen misschien wel dat (verkeerde) gevoel. In dit artikel gaan we zien waarom elke trader een tradingjournaal bij moet gaan houden. Niet alleen uit zelfbehoud maar vooral ook om de eigen resultaten te verbeteren.

tradingjournaal

Het risico van de snelle resultaten

Vooral als het de eerste paar keer goed gaat hebben veel traders de neiging om zichzelf direct als specialist te zien die een wel erg gemakkelijke weg gevonden hebben om oneindig rijk te gaan worden. De klap  en ontluistering zijn dan des te groter als dit toch niet echt het geval lijkt te zijn. Want een dergelijke stap maakt zo overmoedig dat alle remmen los gaan en elke vorm van risicobeheersing aan de kant wordt gezet. Aan de andere kant hebben we de traders die het er vanaf het begin moeilijk mee hebben om enige geld te verdienen.  Kortom, de start zegt niet zo veel.

Je hebt alleen maar invloed op jezelf

Wat beide kampen leren is dat kennis van de markten belangrijk is, maar dat de enige factor waar je enige invloed op kunt hebben, jezelf is. Dus de enige manier om je trading te verbeteren, is om aan jezelf te werken. Dat kan met allerlei cursussen en workshops, het lezen van boeken, het kijken van video's en andere manieren om je trading te verbeteren. Maar ook daarbij zal het rendement wel aanwezig zijn maar toch beperkt van omvang.

De tradingpsychologie bepaalt uw succes

De tradingpsychologie bepaalt met uw tradingjournaal uw succes
De belangrijkste factor voor succes zit in de tradingpsychologie. Dat is bekend. Dus daar ligt voor ongeveer vijftig procent onze sleutel voor succes. We leren daarbij heel veel van onze eigen acties, de opvolging daarvan en de uiteindelijke afsluitinge. En dan maakt het niet eens uit of dat een succesvolle trade was of niet. Het gaat er om hoe wel zelf gereageerd hebben. Want door een grondige evaluatie van dit geheel kunnen we echt leren waar nog hiaten zitten als we een echte goede trader willen worden.

Maak een tradingjournaal

Het eerste dat we dan ook moeten doen is het vastleggen van dit alles in een structureel goed opgezet journaal. Ons tradingjournaal. Je zou het een soort van tradingdagboek kunnen noemen. Wat gaan we in dat tradingjournaal dan wel allemaal vastleggen?

Zorg dat al je acties reproduceerbaar zijn

In elke geval de reden waarom we een actie genomen hebben en een verantwoording van het geïnvesteeerde bedrag, de hoogte van eventuele stops en de reden waarom we die stops juist daar geplaatst hebben. Als de reden een signaal van een indicator is, doe er dan een schermdump bij waarop de situatie waar we onze actie op gebaseerd hebben, goed zichtbaar is. Kortom, zorg dat elke actie op achterafbasis nog te reproduceren is. Natuurlijk noteert u het nodige over uzelf en uw gemoedstoestand. Zit u in een dip? Bent u juist in een juichstemming? Ruzie gehad? Noteer alles want het speelt allemaal een rol.

Ook gaan ook noteren wat we uiteindelijk niet doen!

Soms hebben we de neiging om iets te doen dat achteraf interessant geweest zou zijn, maar dat we kennelijk niet gedaan hebben. Ook dat hoort in het tradingjournaal thuis. Wat dachten we op dat moment, hoe zagen de indicatoren er uit maar waarom hebben we niets gedaan? Met name dat laatste punt is van groot belang omdat het goed inzicht geeft in de manier waarop we beslissingen nemen. Wat stimuleerde ons om iets wel te doen? Wat remde ons af om iets niet te doen? Allemaal psychologische zaken die in het tradingjournaal thuis horen.Ook gaan ook in ons tradingjournaal noteren wat we uiteindelijk niet doen!


Dag- of weekjournaal maken?

Werkt u op dagbasis als trader? Dan dient u eigenlijk dagelijks uw tradingjournaal bij te werken. Idem voor weekbasis of maandbasis. Op zich hebben we er niets aan als u alles opschrijft maar er verder niets meer mee doet. Dus gaan we op geregelde tijden een samenvatting van de afgelopen periode schrijven en een eerlijke analyse van ons eigen gedrag. Pas dan komt de werkelijke waarde van ons tradingjournaal naar boven.

Voeg een ideeënlijst toe aan uw tradingjournaal

Al doende zult u regelmatig op punten stuiten die interessant zijn om nader te bekijken. Het is goed om wat dat betreft echt alles vast te leggen want ideeën hebben de neiging om vergeten te zijn voordat u het weet. Vastleggen dus. En wat is een betere plek dan als bijlage van ons tradingjournaal?

Een tradingjournaal verdient zichzelf altijd terug

Het bijhouden van een eerlijk tradingjournaal is waarschijnlijk één van de beste stappen die u kunt zetten om uw tradingresultaten drastisch te verbeteren. En het mooie ervan is, dat het misschien wat tijd en (geringe) moeite kost, maar geldelijke investeringen zitten er niet aan. Dat is nog een extra winstje dat u binnen haalt met het maken van een tradingjournaal

En voor wie veel meer over trading wil weten: 

Artist impression. Het boek wordt digitaal geleverd. Een geprinte versie is tegen kostprijs mogelijk.

Onze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.