Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 3 april 2020

Greater fool principe

Greater fool principe


Het zogenaamde greater fool principe komen we altijd tegen als er ergens een plotseling koopdruk ontstaat. Dat kunnen aandelen Baan zijn in de jaren '90, tulpenbollen zoals men dat in Nederland had in de Gouden Eeuw, callopties Hoogovens in de zomer van 1997 tijdens de campingrally, Bitcoins in december 2017. Er zijn vele voorbeelden van. Het Greater fool principe is een verschijnsel dat we keer op keer op zien treden. En dat we in de toekomst beslist ook nog vaak zullen zien. 

De greater fool stapt laat in de markt

Het greater fool principe komt er op neer dat iemand relatief laat in een stijgende markt instapt, met het idee in het achterhoofd dat de onderliggende waarde waar hij interesse in heeft, waarschijnlijk onbeperkt door zal blijven stijgen. Wat uiteraard niet gebeurt.

De professionele handel is al veel eerder ingestapt en is inmiddels druk bezig met winst te nemen en de posities af te bouwen. Maar de particuliere belegger gaat er van uit dat stijgende markten altijd eeuwig zullen blijven stijgen. Dus op welk moment je ook instapt, de markt zal altijd door blijven stijgen. En verder stijgen. En er zullen steeds meer kopers komen. Kopers die de koersen oneindig hoog op zullen drijven.

Waarom het altijd mis gaat

Helaas, dit werkt niet. Iedere belegger heeft een getal in zijn hoofd wat hij maximaal wil betalen. Waarom is vaak niet eens duidelijk. Het is meer iets psychologisch. Maar het fenomeen bestaat. En dan stagneert vrij plotseling de vraag op een totaal onvoorspelbaar moment.

En de snelle stijging van de koers stagneert mee. En dan heeft onze belegger een probleem. Misschien heeft hij nog wat winst opgebouwd. Misschien al niet meer. Maar moet hij aan zijn oorspronkelijke gedachte van onbegrenste koersgroei vasthouden? Of verkopen nu het nog kan en misschien genoegen nemen met minder of geen winst? Velen besluiten in een dergelijke situatie om geen standpunt in te nemen, niets te doen en het "nog even aan te zien". Inmiddels gaan steeds meer late instappers alsnog redden wat er te redden valt en de koers valt steeds dieper.

De afknapper aan het einde

Het eind van het liedje is altijd hetzelfde, zolang de financiële markten bestaan. De greater fool blijft met een groot verlies zitten. Terwijl het toch allemaal zo mooi leek.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.