donderdag 31 mei 2018

Leverage ratio

Leverage ratio

  • Wat is de leverage ratio
  • Welk percentage moet het zijn?
  • Wat zijn de gevolgen?


De leverage ratio is het percentage eigen vermogen dat een bank moet hebben in verhouding tot hun balanstotaal.
In de principe is dat 3%. Vele deskundigen streven naar een wat veiliger percentage van 10% maar dat is vooralsnog onhaalbaar. Nederland voerde begin 2018 een leverage ratio van 4% in maar dat is inmiddels al weer ongedaan gemaakt.

Het komt volgens sommigen neer op het lenen van geld aan een bedrijf met 3% eigen vermogen. Iets wat geen bank ooit zou doen maar wat voor de eigen branche als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien.

Al met al lijkt de strijd om de optimale leverage ratio nog lang te gaan duren.

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.