Gamblers fallacy
Met de term gamblers fallacy (ook wel Monte Carlo fallacy of the fallacy of the maturity of chances genoemd) wordt het verschijnsel bedoeld dat gokkers er van uitgaan dat er een logisch verband in de uitkomsten zit. Bijvoorbeeld als bij roulette 10 x rood is gevallen, dan MOET nu wel zwart komen.De kans op rood of zwart is en blijft echter 50% (als we de nul even niet meerekenen). Als we dit tevoren uitrekenen is de kans dat 10 x achter elkaar dezelfde kleur ongeveer 5 promille. Helaas hebben we het daarbij over een heel andere kans.
Ook bij beleggers zien we deze gamblers fallacy
Deze misleidende manier van denken zien we ook bij beleggers, die na een aantal slechte beursdagen het idee krijgen dat de beurs nu wel omhoog MOET gaan. Om te ontdekken dat koersen zich helaas ook weinig van dit soort zelfbedachte wetmatigheden aantrekken.
Of de beruchte uitspraak dat de beurs al zolang gestegen is, dat hij nog wel even door zal stijgen. Al dit soort uitspraken zijn pure nonsens.
Bij een spel als roulette is elke draai aan het roulettewiel een nieuwe ronde waarbij alle voorgaande rondes ongedaan gemaakt worden. Het roulettewiel heeft geen geheugen. Voorgaande uitkomsten hebben geen enkel effect op de volgende uitkomst.
Alleen bij Black Jack kan een kaartenteller in theorie winst maken maar ook daar wordt tegenwoordig door het casino wel een stokje voor gestoken.
Voorbeelden gamblers fallacy bij roulette
De wet van derden.
Volgens sommige spelers de belangrijkste regel: De "wet van derden" of vaker gebruikt: "law of third"Met 37 mogelijke landingsplaatsen voor het balletjes heeft een franse roulette een kans van 1 op 37 dat de bal terechtkomt op het gekozen nummer. Sommigen keren dat om en zeggen dat na 37 keer draaien alle nummers geweest moeten zijn.
Dit is uiteraard niet waar. Je zou zelfs kapitalen kunnen verdienen wat je nummer zou binnen 37x vallen. Kwestig van je bod goed doseren en je wint altijd.. Het is dus minder eenvoudig. De kans dat een nummer iedere 37 spins valt is heel laag. Misschien gemiddeld over een hele lange periode.
Maar het volgende klopt volgens de insiders wel: een derde deel van de nummers valt relatief vaak, een derde deel valt af en toe en het laatste derde deel valt gewoon nooit. De wet ontleent hier zijn naam aan. Of het een wet is? Volgens spelers wel.
De afwijkingenwet
De afwijkingenwet ofwel the law of deviation is ook afgeleid van de wet van derden. Uit die wet blijkt dat een derde van de nummers nooit valt. Deze nummers worden "slapers" genoemd. Deze afwijking kan behoorlijk groot worden, Een nummer kan heel lang niet vallen.Hetzelfde geldt voor een kleur, even/oneven en hoger en lager dan 18 bod. Ook een rijtje nummers kan gewoon heel lang niet vallen. Volgens sommigen moet dit vroeg of laag gecorrigeerd worden zodat weer aan de normale statistische verdeling voldaan kan worden. Ene Marigny de Grilleau is fervent aanhanger en verdediger van deze "wet".
De wet van balans
De wet van balans ofwel the law of balance geldt bij grote of zelfs zeer grote aantallen en wil zoveel zeggen dat alle mogelijkheden evenredig aan bod komen. Ofwel bij 10.000 spins hebben we ongeveer 5000 rood en 5000 zwart als we de nul even vergeten.Bij kleine aantallen kunt u dit vergeten. Daar speelt het toeval de hoofdrol. Toch zijn er vele technieken om roulettegetallen "te voorspellen" die gebaseerd zijn op deze zogenaamde wetmatigheid. Bijna alle software die te koop is werk op basis hiervan.
De wet van de ongelijke verdeling
De wet van de ongelijke verdeling ofwel The law of unequal distributionBij de wet van de ongelijke verdeling wordt er gekeken naar de verdeling over het speelveld. Zo verwacht men bij 36 spins 12 in het eerste dozijn, 12 in het tweede dozijn en 12 in het derde dozijn. Hetzelfde geldt voor rijen. Volgens de theorie moet je 20 spins afwachten, dan de 2 laatste getallen nemen die meer dan 1 keer zijn voorgekomen en daar op inzetten.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de miljoenen technieken die zijn bedacht om een voorspelling te doen van iets dat wiskundig nooit te voorspellen is. De Gamblers fallacy is wat dat betreft altijd in de buurt.
Gebruikte begrippen in gamblersfallacy
Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.
balans
... Onder een balans verstaan we de staat van bezittingen en vorderingen enerzijds en van schulden anderzijds aan het eind van...Lees meer
basis
... In de goederentermijnhandel is de basis het verschil tussen de contante prijs van een commodity en de koers van de...Lees meer
beurs
... centrale gereguleerde handelsplaats voor effecten zoals aandelen obligaties opties futures agrarische termijncontracten en warrants in nederland is amsterdam exchanges de organisator...Lees meer
lang
... lang is een weinig gebruikte vertaling van het engelstalige long indien we spreken van long of een longpositie hebben we...Lees meer
maturity
... de maturity is de datum waarop schuldbrieven zoals bijvoorbeeld obligaties aflopen en dus uitbetaald moeten worden...Lees meer
voorspellen
... het voorspellen van de beurs is een populaire bezigheid vooral rond de jaarwisseling wat zal het nieuwe beursjaar ons brengen? ladingen...Lees meer
werk
... in het algemeen bedoelen we met werk de betaalde productiefactor arbeid in het productieproces werk dat vrijwillig wordt verricht zonder dat...Lees meer
winst
... een onderneming verkoopt producten of verleent diensten en realiseert daarmee de omzet...Lees meer