Zoeken in deze blog

Translate

maandag 9 mei 2016

Chaos theorie

Chaos theorie


De zogenaamde Chaos theorie wordt gebruikt voor de beschrijving van het gedrag van niet-lineaire systemen. In plaats van chaos theorie spreken we ook wel van onderzoek naar het gedrag van dynamische systemen.  

chaos theorie

 

In de grafiek hierboven zien we een variant op deze theorie. Het wat rommeliger bovengedeelte van de grafiek wordt teruggebracht tot de de onderliggende patronen in de trend. In dit geval van de Bitcoin maar deze grafieken zijn van vrijwel alles te maken wat op financiële markten wordt verhandeld. 

Het woord chaos heeft hierbij vooral een technische betekenis. Het begrip chaos zoals we dat in het dagelijkse spraakgebruik kennen, speelt hier in feite geen rol.

In een op het eerste gezicht complex systeem wordt de onderliggende ordening gezocht zoals hierboven in de onderste grafiek. 

Bijna alle systemen blijken een dergelijke ordening wel op de één of andere manier te kennen. Vaak doordat de onderliggende wiskundige structuur vooral uit differentiaalvergelijkingen bestaat, die vaak niet op te lossen zijn maar middels computersoftware wel door te rekenen. Ook dat is in deze grafiek gebeurd.

Die ordening moet dan dienen als basis voor toekomstverwachtingen of zelfs voorspellingen,  bijvoorbeeld op de effectenbeurs. Het werkt daar bijzonder goed maar er zijn geen commerciële systemen voor particulieren bekend.

Een ander uitgangspunt van de chaos theorie is dat kleine gebeurtenissen steeds grotere gebeurtenissen met steeds meer impact tot gevolg kunnen hebben omdat er een soort van opzweepeffect plaats kan hebben. Dat is de bekende theorie van de vlinder in Azië die door het klapperen met zijn vleugels een tornado in de Verenigde Staten zou veroorzaken.

Gebruikte begrippen in chaostheorie


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

basis
  ... In de goederentermijnhandel is de basis het verschil tussen de contante prijs van een commodity en de koers van de...Lees meer

 
effectenbeurs
  ... de effectenbeurs is de beurs waar op beursdagen effecten worden verhandeld gedurende de daarvoor vastgestelde uren...Lees meer

Onze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.