Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 18 maart 2016

Schenking

Schenking

Schenking in formele zin

Een schenking of gift in de formele zin is een overeenkomst waarbij de schenker uit vrijgevigheid zich verbindt om aan de begiftigde onherroepelijk en zonder enige tegenprestatie een zaak af te staan welke de begiftigde aanneemt.

Behalve bij schenkingen van hand tot hand moet schenking bij een notariële akte geschieden.


Schenking in materiële zin

Daarnaast kennen we de schenking in materiële zin.

Hierbij is er sprake van een bevoordeling waar geen tegenprestatie tegenover staat. Bijvoorbeeld de verkoop van een huis onder de taxatiewaarde uit vrijgevigheid.
Gebruikte begrippen in schenking


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

akte
  ... Een akte is in zijn algemeenheid een document dat bedoeld is om als bewijs dienst te doen indien er een...Lees meer
zaak
  ... De term "goed" en zaak worden vaak gebruikt om een vorm van bezit aan te duiden dat als zodanig goed herkenbaar is....Lees meer

Begrippen waar schenking in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

open beleggingsfonds
  ... een open beleggingsfonds is een beleggingsfonds waarvan de participatiebewijzen aan derden kunnen worden overgedragen door bijvoorbeeld verhandeling schenking of...Lees meer
overgangsrechten
  ... de zogenaamde overgangsrechten zijn een vorm van belasting op de waarde van bepaalde nederlandse vermogensbestanddelen ondermeer onroerend goed die verkregen...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.