zondag 6 maart 2016

Bankgeheim

BankgeheimOnder het bankgeheim verstaan we de geheimhoudingsplicht van de bank met betrekking tot de in haar bezit zijnde gegevens van cliënten.

Tegenover de fiscus kan de bank zich in Nederland in door de wet bepaalde gevallen niet beroepen op dit bankgeheim, evenmin kan zij weigeren als getuige in straf en civiele procedures op te treden.

In andere landen wordt met dit bankgeheim veel strenger omgesprongen, bijvoorbeeld in Zwitserland, dat een absoluut bankgeheim kent. De laatste jaren zien we daar echter onder druk van uit de Europese Unie en de Verenigde Staten verandering in komen.

Het bankgeheim van landen als bijvoorbeeld Zwitserland en Luxemburg is al lang niet meer zo strikt als deze landen soms nog wel willen doen voorkomen.

Buiten de invloedssfeer van Europa en de Verenigde Staten zijn er echter nog volop landen te vinden die een goed bankgeheim kennen. Vaak betreft het hier dezelfde landen die bekend staan als belastingparadijs.

Vertalingen bankgeheim

Engels:  bank secrecy
Duits:   Bankgeheimnis
Frans:   déduction de base

Gebruikte begrippen in bankgeheim


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
europese unie
  ... onder de europese unie die werd opgericht bij het verdrag van maastricht in 1992 verstaan we een verzamelingnaam van...Lees meer
fiscus
  ... met de term fiscus wordt de belastingdienst of kortweg "de belastingen" genoemd bedoeld de fiscus is de overheidsdienst die zich met...Lees meer
lang
  ... lang is een weinig gebruikte vertaling van het engelstalige long indien we spreken van long of een longpositie hebben we...Lees meer

Begrippen waar bankgeheim in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

belastingparadijs
  ... Een belastingparadijs is een land waar de de fiscale regelgeving met name waar het de tarieven betreft erg gunstig is...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.