Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zondag 10 januari 2016

wet van Engel

Wet van Engel


De wet van Engel kijkt naar het verband tussen de uitgaven aan voeding en het inkomen.

Bij een hoog inkomen geeft men wel meer uit aan voeding (duurdere of betere maaltijden) maar niet in verhouding.Mensen gaan wellicht voedsel van betere kwaliteit eten of eten wat bij een lager inkomen buiten bereik ligt, maar daarna houdt het op. Iedereen kan aanvoelen dat er grenzen zijn aan wat er aan voedsel wordt uitgegeven.

Onderstaand zien we een aantal alternatieven. De engelkromme naar de wet van Engel zien we linksboven terug.


Interpretatie Engelkromme /  wet van Engel

Noodzakelijke voedingsmiddelen van gemiddelde kwaliteit

We zien bij de Engelkromme linksboven dat we altijd een bepaald bedrag aan voeding uitgeven, hoe laag ons inkomen ook is. Waar het geld daarvoor vandaan komt is onduidelijk maar dat komt in de economie vaker voor. Laten we het op interen op spaargeld houden. Als het inkomen stijgt (we gaan naar rechts op de grafiek) dan zien we dat de uitgaven wel iets oplopen, maar niet echt veel. De curve vlakt ook al snel af ten gevolge van verzadigingseffecten. De hoeveelheid voeding die men tot zich neemt is eindig. . Let wel, we hebben het hier over de noodzakelijke voedingsmiddelen en niet over luxe voedingsmiddelen.

luxueze voedingsmiddelen

Deze luxueze voedingsmiddelen of secundaire goederen volgens de economische terminologie zien we rechtsboven. We zien dat er pas sprake van aankoop van deze minder noodzakelijke goederen op gang komt. Als men geen geld heeft, heeft men er ook niets voor over. Ook hier vlakt te curve af door het op gang komen van een verzadigingseffect.

Noodzakelijk goed

Soms heb je geen keuze. Bijvoorbeeld drinkwater uit de kraan is gewoon nodig. Maar je gebruikt er een vaste hoeveelheid van die niet tot nauwelijks meer zal worden naarmate je inkomen toeneemt. En dat zien we dan ook terug in de grafiek links onder.

Inferieure goederen.

En er zijn voedingsmiddelen die men eet bij gebrek aan beter. Goedkoop maar slecht voor een mens.
Zodra men iets meer te besteden heeft zullen deze afvallen en vervangen worden door betere. Dat zien we terug in de grafiek rechtsonder. Bij een stijgend inkomen neemt de besteding in deze inferieure goederen af.

Gebruikte begrippen in wet van engel


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandeel
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
budget
  ... een budget is een samenvatting van een plan dat in geldwaarde is uitgedrukt en waarvoor in een bedrijf een bepaalde...Lees meer
geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer

Begrippen waar wet van engel in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

verzadigingsinkomen
  ... de term verzadigingsinkomen komen we tegen bij de verdeling van de uitgaven gerelateerd aan het inkomen zoals bij de wet...Lees meer
drempelinkomen
  ... de term drempelinkomen komen we tegen bij de verdeling van de uitgaven gerelateerd aan het inkomen zoals bij de wet...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.