Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 22 februari 2016

CF-stuk

CF-stuk


Een CF-stuk is een effect dat in uiterlijke vorm verschilt van de klassieke stukken door de geringere omvang van de mantel en het blad en het ontbreken van afzonderlijke coupons of dividendbewijzen.

Een CF-stuk is een effect aan toonder, bestaande uit een mantel en een coupon- of dividendblad. In dat opzicht verschilt het niet van een traditioneel effect.

Maar er zijn wel enkele andere kenmerkende verschillen:


  • De CF mantel is aanzienlijk kleiner 
  • Het CFblad heeft geen coupon- of dividendbewijzen 
  • Het effect moet bewaard worden door een bank die is aangesloten bij het Centrum voor Fondsenadministratie. 


CF-stukken zijn vooral in het leven geroepen om de tijdvretende werkzaamheden die voor de banken en commissionairs verbonden zijn aan het knippen van coupons en dividenden en de verwerking daarvan, uit de wereld te helpen.

Daarnaast speelde de gemakkelijker opslag een rol. K-stukken namen nogal wat fysieke ruimte in de kluizen in.

De CF-stukken worden geadministreerd door het Centrum voor Fondsenadministratie. Hier worden ook de zaken als uitbetaling van rente e dividenden geregeld.

Hoewel CF-stukken een grote stap vooruit waren ten opzichte van de K-stukken waren ze toch alleen maar een tussenstap op weg naar de totale geautomatiseerde effectenadministratie.

Omwisseling van girale in fysieke stukken is bij CF-stukken niet mogelijk. Dat kan alleen bij effecten waar ook k-stukken van bestaan. Bij nieuwere fondsen is dat namelijk niet altijd het geval.
Gebruikte begrippen in CF stuk


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
blad
  ... een blad is een onderdeel van een fysiek aandeel of een fysieke obligatie een stuk papier derhalve dat de bezitter...Lees meer
coupon
  ... een coupon is een rentebewijs bij obligaties de coupon bevat de vervaldatum de dag van uitbetalen en het bedrag aan rente...Lees meer
dividendblad
  ... het dividendblad is een onderdeel van een zogeheten klassiek aandeel kstuk een blad verdeeld in een aantal doorlopend genummerde vakjes dit...Lees meer
effecten
  ... stel dat we een beleggingsportefeuille op gaan bouwen dan worden we geconfronteerd met een veelheid aan mogelijkheden om in te...Lees meer
fondsenadministratie
  ... de fondsenadministratie is een administratie van effecten in aantallen of in nominale waarde per fonds per cliënt de fondsenadministratie wordt...Lees meer
mantel
  ... de mantel is het deel van een obligatie in de klassieke uitvoering een fysiek effect dus dat recht geeft op...Lees meer
rente
  ... in de economie beschouwen we rente ook wel interest genoemd als de beloning voor het ter beschikking stellen van kapitaal...Lees meer
stuk
  ... een stuk is een andere benaming voor een aandeel of een obligatie...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.