Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 26 januari 2016

halal-lening

Halal-lening


Op een halal-lening mag volgens het Islamitische geloof geen rente worden betaald.

Deze bepaling van de halal lening kan in de praktijk vrij gemakkelijk worden omzeild door geen lening aan te gaan maar twee koopovereenkomsten waarbij de zaak al vooraf tegen een hoger bedrag teruggekocht zal worden.

In dit hogere bedrag zit dan iets met rente vergelijkbaars verdisconteerd en het uiteindelijke effect is hetzelfde.

Wel zou de ficale afhandeling behoorlijk afwijken wat de voornaamste reden is dat het in Nederland nog niet officieel is ingevoerd.
Gebruikte begrippen in halal-lening


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

lening
  ... we spreken van een lening als een partij een som geld verstrekt aan een andere partij onder de voorwaarde dat...Lees meer
rente
  ... in de economie beschouwen we rente ook wel interest genoemd als de beloning voor het ter beschikking stellen van kapitaal...Lees meer
zaak
  ... De term "goed" en zaak worden vaak gebruikt om een vorm van bezit aan te duiden dat als zodanig goed herkenbaar is....Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.