zaterdag 21 maart 2015

defensief aandeel

defensief aandeelOnder een defensief aandeel verstaan we een een aandeel dat stabiel blijft bij moeilijke economische omstandigheden. Het zijn de aandelen die minder sterk bewegen dan de beurs en de beursindex en zijn daarmee de tegenhangers van de overreagerende aandelen.

Bekende vormen zijn aandelen in de voedselindustrie. Mensen blijven toch eten, tenslotte. Maar ook tabakverwerkers, olie en nutsbedrijven worden als een defensief aandeel beschouwd

In het algemeen zijn deze defensieve aandelen ook minder beweeglijk dan andere fondsen omdat beleggers ook wel weten dat vraag en aanbod bij de bedrijven die dit soort aandelen uitgeven niet dramatisch snel verandert.

Het defensief aandeel is de grote verliezer in tijden van een snelle en forse uptrend van de beurs als geheel maar als de bullmarkt tot een einde komt dan kan een overschakeling naar een meer defensief aandeel flink wat verlies beperken als de markt in een neerwaartse trend terecht komt.

In de praktijk heeft een defensief aandeel vaak een relatief hoog dividendrendement. En dat speelt dan een belangrijke rol bij de koersbeweging die dan meer door dat rendement wordt bepaald dan door de waan van de dag.

Vertalingen defensief aandeel

Engels: Defensive share

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.