zaterdag 28 februari 2015

Private equity

Private equity

Private equity is een vorm van financiële hulp die beschikbaar wordt gesteld door speciale private equity-firma's. Het geld dat nodig is voor het verstrekken van het krediet of het opkopen van bedrijven trekken zij op hun beurt weer van andere investeerders aan.

Een private equity bedrijf is nog wel eens geneigd om in een investering te stappen waar banken of andere financiële instanties geen heil (meer) in zien, bijvoorbeeld omdat men het risico te hoog inschat. Er wordt dan geen lening verstrekt of andere hulp meer geboden om een bedrijf uit de problemen te helpen.

Het private equity bedrijf heeft op de lange duur maar één doel voor ogen en dat is het geld verdienen voor de investeerders in het bedrijf zelf. Er moet dus snel geld verdiend worden.

Er wordt vrijwel altijd geld gestoken in bedrijven die in een slechte liquiditeitspositie zitten. Zeker door het opkopen van de meestal laag genoteerde aandelen zijn deze bedrijven relatief goedkoop te verkrijgen. Niet zelden worden deze bedrijven daarna opgesplitst in renderende en niet-renderende delen die eventueel weer afzonderlijk verkocht of afgestoten worden. Vaak wordt bijvoorbeeld het vastgoed verkocht dat het bedrijf dan zelf weer terug kan huren. Zeker winkelketens met grote panden als warenhuizen kunnen niet zomaar even verhuizen. Maar dat vraagt wel om een permanente kasstroom om de huur te kunnen betalen.

Een oplossing middels een private equity lijkt voor veel bedrijven het ei van Columbus maar door de kortzichtige manier van werken van de private equity-firma's leidt deze oplossing vaak tot grote schade of toch de uiteindelijke ondergang van het inmiddels uitgeklede en leeggehaalde bedrijf.

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.