Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 10 februari 2015

AEX-Optiebeurs

AEX-OptiebeursDe AEX-Optiebeurs was ten tijde van de zelfstandige AEX een dochteronderneming van Amsterdam Exchanges die verantwoordelijk was voor de optiehandel. De AEX-Optiebeurs was voorheen de EOE-Optiebeurs die op 4 april  1978 werd opgericht als European Options Exchange ofwel EOE. Het was min of meer een kopie van CBOE uit Chicago.

Het European in de naam geeft al aan dat de ambities hoog waren. Heel Europa zou in Amsterdam in opties gaan handelen. In elk geval zouden België, Frankrijk, Duitsland en Engeland meedoen. Helaas waren de Engelsen al vertrokken voor de opening en begonnen een eigen optiebeurs. Ook de Duitsers vonden een gaatje in de reglementen dat vertrek toeliet en de Fransen bleken bij nader inzien ook geen interesse te hebben. Zodat bij de opening alleen Petrofina de opwachting maakte als buitenlands aandeel maar toen ook Brussel een eigen optiebeurs startte verdween ook dit fonds richting België

Van het Europese karakter was daarmee weinig meer over en er werden uitsluitend opties op Nederlandse fondsen verhandeld.

Van oorsprong had de AEX-Optiebeurs een eigen gebouw aan het Rokin maar later is men ingetrokken in het gebouw op Beursplein 5 toen daar de beursvloer verdween door de overgang naar de schermenhandel.

Als grote voordeel van de oprichting van deze beurs me zijn éénduidige handelsprocedure werd de standaardisatie van de contracten en de afwikkeling ervan gezien. Bij die afwikkeling speelde ook de garantiefunctie een rol. Immers, degene die rechten gekocht had moest er altijd van uit kunnen gaan dat degene met de verplichtingen die ook na zou komen.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.