Amsterdamse beurs
De Amsterdamse beurs is al oud. In 1602 werd de Verenigde Oostindische Compagnie, de VOC, met geld uit aandelen gefinancierd. Deze werden in die jaren trouwens actiën genoemd.Er waren meer mensen die geld in de aandelen van de VOC wilden steken dan nodig was. De boel was overtekend, zouden we vandaag de dag zeggen.
En omdat mensen toch aandelen VOC wensten te hebben nadat men ze bij de uitgifte gemist had, ontstond er een levendige handel. En handel gaat zich in het algemeen uit praktisch oogpunt op één plaats concentreren. Voor goederen wordt dat de markt, voor aandelen werd dat de beurs en rond 1700 was de Amsterdamse beurs het finaciële hart van West Europa.
Door deze ontstaansgeschiedenis rekent men de Amsterdamse beurs tot de oudste beurzen van de wereld.
In 1876 werd daarbij de Vereniging voor de Effectenhandel opgericht die de beursorganisatie zoals wie die uiteindelijk nu kennen vorm heeft gegeven. Basis voor de effectenhandel zijn de door de beurs en de vereniging opgestelde reglementen, zoals: het Reglement voor de Effectenhandel Vereniging voor de Effecten handel, het Fondsenreglement Vereniging voor de Effectenhandel en het Reglement voor de Notering Vereniging voor de Effectenhandel