Poldermodel
Het Poldermodel is de benaming voor de volgens velen zeer succesvolle Nederlandse benadering van het sociaal-economisch beleid dat door vele andere hoog ontwikkelde landen met jaloezie bekeken wordt.
Een model dat meedoet aan de poldercross, is dat ook een poldermodel? |
Het poldermodel bestaat onder meer uit loonmatiging en een stelsel van sociale zekerheid dat erop is gericht zoveel mogelijk mensen (weer) aan de slag te laten komen.
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden om het beleid succesvol te kunnen uitvoeren. Zo is het heel het belangrijk, dat de inkomensverdeling evenwichtig is. En er dient sprake te zijn van stabiele arbeidsverhoudingen.
Het overlegmodel vereist een goede verstandhouding tussen werkgevers, werknemers en regering.. Men moet goed voor elkaar open staan. Het resultaat is een vorm van overlegeconomie.
Het succes van het poldermodel heeft ook in het buitenland veel aandacht getrokken, maar lijkt nog nergens zo overgenomen te zijn. Vanaf 2020 lijkt het poldermodel meer onder druk gekomen te zijn omdat de regering naar het gevoel van de andere partners teveel eenzijdig maatregelen op begon te leggen.
Of het poldermodel daardoor nog actueel is en of het nog wel werkt, is iets waar velen
het grondig over oneens zijn. Soms lijkt er nog wel eens iets tussen de partners
"gepolderd" te kunnen worden maar vaak lijkt het toch de politiek die de
macht grijpt in de discussie en "de polder" buitenspel zet.
Anderen zijn van mening dat het geheel nog uitstekend werkt.
Akkoord van Wassenaar basis poldermodel
Zie ook het Akkoord van Wassenaar waar het poldermodel min of meer ontstond.