beleggen
Onder beleggen verstaan we het apart leggen van contant geld dat niet direct nodig is om lopende verplichtingen te voldoen.
Anders geformuleerd: beleggen is het omzetten van geld in vermogensbestanddelen met als doel daaruit inkomen te verwerven of de koopkracht van een vermogen in stand te houden.
Met dit geld worden dan bijvoorbeeld effecten, valuta's, grondstoffen of onroerend goed gekocht, wat ondermeer afhankelijk is van de wens van de belegger of hij een vast inkomen per jaar (rente, huur) wil ontvangen of een meer variabel (koerswinsten, dividenden).
Een econoom zou het als volgt formuleren: beleggen is het op dit moment afzien van consumptieve bestedingen met als doel deze consumptieve bestedingen in de toekomst te doen.
Het uiteindelijke doel van beleggen is altijd het behalen van een hoger rendement dan met het wegzetten van geld op risicoloze beleggingen zoals op een spaarrekening of een termijndeposito. En wil men geen verlies lijden dan moet het rendement op de beleggingen minimaal gelijk zijn aan de inflatie.
Bij beleggen hebben we een relatief lange periode voor ogen. Meestal wordt er uitgegaan van een periode van 2 jaar of langer.