Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

woensdag 28 januari 2015

AEX-index

AEX-index


Wat is de AEX index?

De veel in het nieuws gehoorde AEX-index is de belangrijkste barometer van de aandelenbeurs in Amsterdam. In de AEX-index zijn de 25 meest verhandelde aandelen opgenomen. Deze worden ook wel de AEX-fondsen genoemd. Éénmaal per jaar, in februari wordt de AEX-index opnieuw berekend.

De werking van de AEX-index

Deze AEX-index bestaat uit de 25 best verhandelde fondsen van het afgelopen jaar. Van elk fonds zijn een aantal aandelen opgenomen. Elke verandering van deze aandelen werkt daarmee direct door in de index. De index is gewogen naar de beurswaarde (aantal uitstaande aandelen maal de koers) van de 25 aandelen. Wordt gedurende de handelsdag elke vijftien seconden berekend. 

Een plek in de AEX-index is interessant

Een plek in de index is interessant voor fondsen omdat veel beleggingsfondsen in de complete index handelen waardoor er bij elk fonds dat in de index is opgenomen, handel ontstaat. Er is dus altijd vraag naar een bepaald aandeel dat in de index staat.

Vergelijken van de AEX index over meerdere jaren is pure onzin

Omdat de AEX-index elk jaar opnieuw wordt samengesteld is het vergelijken van de index over meerdere jaren niet mogelijk. Kijken we naar de index van 10 jaar geleden of vaak nog minder dan zien we al dat die destijds uit heel andere fondsen was samengesteld.  Toch zien we dat met name de media  hardnekkig de waarde van de index over meerdere jaren zitten te vergelijken. Maar dit is echt appelen en peren met elkaar vergelijken. Een krant of tv-progrramma dat zich hier mee bezighoudt is zichzelf aan het diskwalificeren.

Update 7 december 2022

Maar zo lezen we in de krant van 7 december 2022 dat het beursfonds Just Eat Take Away, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zijn notering in de AEX index kwijt raakt. Het fonds moet het veld ruimten voor het beleggingsfonds van de Italiaanse familie Agnelli, grondleggers van FIAT. 

 

Trendkanaal van de grafiek van de AEX index
Trendkanaal van de grafiek van de AEX index

 


Gebruikte begrippen in aex-index


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
aandelenbeurs
  ... De aandelenbeurs is een deel van de algemenere effectenbeurs waar de handel in al uitgegeven aandelen plaatsvindt nieuwe aandelen worden...Lees meer
beurswaarde
  ... de beurswaarde wordt ook wel koerswaarde of effectieve waarde genoemd de beurswaarde van een bedrijf is het product van het aantal...Lees meer
fonds
  ... de term fonds is een verzamelnaam voor aandelen obligaties etc het komt waarschijnlijk van het engelse fund als we spreken over...Lees meer
handelsdag
  ... een handelsdag is een dag waarop in effecten gehandeld kan worden deze wordt ook wel beursdag genoemd...Lees meer
koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer
uitstaande aandelen
  ... onder de uitstaande aandelen verstaan we het aantal aandelen dat eerder door een vennootschap is uitgegeven...Lees meer
waarde
  ... de waarde van iets is in het algemeen het geldbedrag dat iets vertegenwoordigt de waarde wordt doorgaans gevonden door de...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.