Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 10 april 2014

wensdenken

WensdenkenHet fenomeen wensdenken is buitengewoon populair onder beleggers. Wensdeken is "Het voor waar houden wat men wenst met als enige argument dat men 't wenst en het tegelijkertijd voor onwaar houden wat men niet wenst, ook alleen met het argument dat men 't niet wenst."

Wensdenken is een psychologisch begrip dat we in de beleggerswereld nogal eens tegenkomen.

Beleggers kopen een fonds en zijn er heilig van overtuigd dat dit fonds nog eens hoge ogen gaat gooien.

Wensdenkers zijn late verkopers

Ze blijven daar op basis van dat wensdenken zeer lang in geloven ook al blijkt uit de cijfers iets heel anders. Ze zullen de neiging hebben om deze cijfers te verklaren en als foutief te bestempelen. Elke informatie die de oorspronkelijk beslissing niet positief ondersteunt zal als foutief en "nep nieuws" worden weggezet en ontkend.

Daarom zijn deze beleggers die aan wensdenken doen altijd zeer laat met verkopen.Hun aanpak is puur gebaseerd op emotie en niet op ratio.

Wensdenkers kunnen fondsen prima negeren

Ook het feit dat fondsen die het goed doen maar niet in de gratie van de belegger willen raken is hiermee te verklaren.

Die fondsen zijn gewoon niet goed. Punt. Ook al geven de cijfers iets anders aan. Vooral kleinere fondsen en fondsen met een lage koers hebben daar vaak last van. Iedereen weet dat ze niet gekocht worden, toch? En dat is niet voor niets. Trouwens, als niemand ze koopt zullen ze ook niet snel gaan groeien. Maar zo werkt het kennelijk niet.

Het is duidelijk dat een belegger die werkt via een systematische aanpak, bijvoorbeeld uitslutiend gebaseerd om technische analysese wat minder gevoelig voor dit soort psychologische valkuilen is en dat deze daardoor in het algemeen gesproken een hoger rendement kan halen.
Gebruikte begrippen in wensdenken


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

basis
  ... In de goederentermijnhandel is de basis het verschil tussen de contante prijs van een commodity en de koers van de...Lees meer
belegger
  ... Onder een belegger verstaan we een bedrijf of persoon die zich bezighoudt met het beleggen van overtollige geldmiddelen teneinde hier...Lees meer
fonds
  ... de term fonds is een verzamelnaam voor aandelen obligaties etc het komt waarschijnlijk van het engelse fund als we spreken over...Lees meer
koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer
kopen
  ... als iemand van een ander een goed verkrijgt met een bedrag in geld als tegemoetkoming dan noemen we dit...Lees meer
lang
  ... lang is een weinig gebruikte vertaling van het engelstalige long indien we spreken van long of een longpositie hebben we...Lees meer
punt
  ... de punt is de kleinste eenheid waarin een koers of het verschil tussen twee koersen van eenzelfde valuta wordt uitgedrukt...Lees meer
rendement
  ... het rendement is de opbrengst van een beleggingsobject in procenten van de koerswaarde over een bepaalde periode...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.