Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 30 april 2014

cognitieve dissonantie

Cognitieve dissonantieDe term cognitieve dissonantie slaat op het feit dat mensen (en daarmee ook beleggers) vaak heel goed weten wat goed is maar daarna iets anders doen.

Bijvoorbeeld iedereen weet dat roken ongezond is maar toch doet men het. Kenmerkend daarbij is dat er dan ook nog redenen bedacht worden waarom dat roken toch eigenlijk helemaal niet zo slecht nog niet is of dat het zelfs goedgepraat wordt.

Het verschijnsel ontstaat door de neiging van ons brein om zich zo goed mogelijk te beschermen en vooral ons ego in tact te laten. En men zal door dik en dun overal bevestiging zoeken, terwijl alle signalen dat het fout zit genegeerd of gebagatelliseerd worden.

We zien het ook veel in de marketing. We hebben een product gekocht wat achteraf toch niet zo'n goede investering bleek te zijn. Toch blijven we onze aankoop met allerlei vaak zelf bedachte redenen goedpraten.

En ook in de beleggerswereld komen we deze cognitieve dissonantie tegen. We hebben een aandeel geselecteerd dat zich heel anders gedraagt dan verwacht. Ook die aankoop gaan we goedpraten. We gaan er helemaal in geloven en komen dan met argumenten als "aandelen komen altijd terug".... Neerwaartse perioden zijn in onze beleving bij dit soort aandelen van korte duur.

De eigen aankoopbeslissing ter discussie stellen en tot verkoop overgaan is door deze cognitieve dissonantie helemaal moeilijk tot zelfs volkomen onmogelijk.

Gebruikte begrippen in cognitieve dissonantie


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandeel
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
aandelen
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
laten
  ... onder laten verstaan we het afgeven van koersen waartegen men effecten of valuta wil verkopen ook wordt het gebruikt als...Lees meer
marketing
  ... waarom marketing iemand die zich bezig houdt met marketing is bezig met het doelmatig en doelgericht beheersen van het productie en...Lees meer
stellen
  ... onder het stellen verstaan we het geven van twee prijzen &#8211 een biedprijs en een laatprijs &#8211 waartegen de afgever...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.