Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zaterdag 29 maart 2014

Beursgoeroe

BeursgoeroeHet begrip beursgoeroe of kortweg goeroe stond van oorsprong gewoon voor een invloedrijke beleggingsdeskundige. Het begrip wordt vandaag de dag echter vooral veel in een negatieve context gehanteerd. Het verschijnsel hangt iets te veel samen met de neiging van beleggers om achter een grote leider aan te lopen die daar niet zelden goed gebruik van weet te maken.

De goeroe vult grote zalen omdat hij in het verleden vaak gelijk gekregen heeft.Dat gelijk kreeg hij vooral bij kleinere fondsen, met een geringe verhandelbaarheid waar de zelfvervullende profetie wel voor de onvermijdelijke prijsverhoging, en dus het even onvermijdelijke gelijk van de goeroe zorgt.

Dit positieve effect is meestal zeer snel weer uitgewerkt waarna teleurgestelde beleggers hun duur gekochte fonds wel weer van de hand doen en zodoende zorgen dat de prijs weer op een normaal niveau stabiliseert.

Of de goeroe voor zijn uitspraken goedkoop een flinke positie in het fonds had opgebouwd en nu duur heeft weten te voorkomen is een theorie die steeds weer opduikt.

Mogelijk zit er een kern van waarheid in, hoewel die nauwelijks te bewijzen zal zijn, zeker niet als er gebruik gemaakt is van een stroman.

Kortom, niet alleen voorkennis over effecten is belangrijk om te hebben, maar ook de voorkennis van de speech van de beursgoeroe kan zeer interessant zijn.

De visie van Elder op beursgoeroes.


Goeroes bestaan al sinds het begin van de financiële markten, zo legt Alexander Elder al uit in arikel in Futures and options world. Ook Elder legt de link met massapsychologie en kuddegedrag. Dankzij de moderne communicatiemiddelen kan de goeroe zijn gedachten snel op grote massa's loslaten. Ze staan dan ook gemakkelijker op dan vroeger en komen en gaan ook in een veel hoger tempo. Volgens Elder doorloopt elke beursgoeroe een vaste cyclus en eindigt zijn carrière wanneer hij wordt ontdekt door de Mainstream media en met name als hij in een forum wordt gekozen.  Zodra een goeroe op de TV komt heeft hij het gehad.

Elder onderkent verschillende soorten goeroes. Zo zijn er de "market cycle goeroes". de "magic method goeroes" en de "dead goeroes".

Market cycle goeroe

Deze goeroe loopt mee in de natuurlijk marktcyclus van 4 jaar en pakt daar gemiddeld 2 tot 3 jaar van mee waarin hij overwegend gelijk lijkt te krijgen. Wordt hij belangrijk genoeg dan kan hij zijn eigen markt gaan maken omdat er een zelfvoorspellende profetie gaat ontstaan. Het kan daarom nog interessant zijn ook om een goeroe alleen om die reden al te volgen. Hun advies is gebaseerd op de logica dat een kapotte klok twee keer per dag de juiste tijd aanwijst en die juiste tijd wordt dan groot uitgemeten en bejubeld door de kritiekloze volgelingen. Het zijn altijd outsiders met een zeer afwijkende theorie. Bekende goeroes op dit gebied zijn Gould, Prechter en Granville.

Method goeroe

De method guru vinden we terug in de derivatenhandel en niet zozeer in de aandelenmarkten. Hij is de inspiratie van de traders die op zoek zijn naar een voorsprong op anderen of naar het grote "tradersgeheim".

Het aardige van dit soort technieken is dat ze in het begin even kunnen werken maar zodra teveel mensen dat gaan doen is het effect weg en werkt het niet meer. Voorbeelden zijn Bernstein en Steidlmayer.


Dead Goeroe

Dit is de rustigste groep. Het zijn de goeroes uit een verleden die nog steeds geroemd worden en bestudeerd vanwege hun visie, vooral als die redelijke onbegrijpelijk is, zoals bijvoorbeeld bij WD Gann. Het aantal Gannboeken en -workshops is niet te tellen en er lijken dagelijks nieuwe ontdekkingen in de theorie gedaan te worden.

Tot zover Alexander Elder.
Gebruikte begrippen in beursgoeroe


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

cycle
  ... het begrip cycle kent in de aandelenwereld een aantal betekenissen...Lees meer
cyclus
  ... een cyclus is een zich herhalende beweging in de tijd waarbij bewegingen omhoog en omlaag elkaar afwisselen als we kijken...Lees meer
effecten
  ... stel dat we een beleggingsportefeuille op gaan bouwen dan worden we geconfronteerd met een veelheid aan mogelijkheden om in te...Lees meer
fonds
  ... de term fonds is een verzamelnaam voor aandelen obligaties etc het komt waarschijnlijk van het engelse fund als we spreken over...Lees meer
forum
  ... onder een forum verstaan we 1 een rechtbank die verplicht is in een bepaalde procedure een uitspraak te doen 2 een mogelijkheid...Lees meer
futures
  ... met de term deferred futures worden die futures bedoeld die qua uitoefenmaand het verst van de datum van vandaag...Lees meer
gann
  ... w d gann begon zijn loopbaan op 13 jarige leeftijd met het verkopen van sigaren en kranten in de treinen...Lees meer
kuddegedrag
  ... als iemand die beroepshalve met beleggen bezig is krijg je toch...Lees meer
markt
  ... we kunnen een markt in een meer abstracte zin definiëren als een plaats waar vraag en aanbod samenkomen denk daarbij...Lees meer
positie
  ... de positie is de som van de openstaande contracten of trades in een bepaald beleggingsinstrument bijvoorbeeld een positie in obligaties...Lees meer
prijs
  ... de prijs is de tegenwaarde in geld die voor een product of dienst betaald moet worden soms is er sprake...Lees meer
verhandelbaarheid
  ... onder de verhandelbaarheid verstaan we het feit dat warrants en opties iedere dag op de beurs verhandeld worden...Lees meer
zelfvervullende profetie
  ... nergens is de kans van het optreden van een zelfvervullende profetie zo groot als in beleggersland...Lees meer

Begrippen waar beursgoeroe in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

beleggerspsychologie
  ... De beleggerspsychologie ofwel de psychologische factoren bij beleggen en handelen zorgen voor van 50% van de resultaten en dus ook...Lees meer
madoff
  ... begin 2009 werden beleggers over de gehele wereld opgeschrikt door een grootscheepse beleggingsfraude in wat later de madoff zaak zou...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.