donderdag 26 september 2013

Barrieroptie

Barrieroptie


barrier optie
klik voor grotere afbeelding

Een barrieroptie is een Europees type optie met twee mogelijkheden:

- een "knockout" mogelijkheid die ervoor zorgt dat de optie direct gesloten wordt als de onderliggende waarde een bepaalde waarde wordt  bereikt

- een "knockin" mogelijkheid die ervoor zorgt dat de optie pas effectief wordt als de onderliggende waarde een bepaald niveau heeft bereikt.

Voorbeeld werking barrieroptie

een knock-in call optie heeft een uitoefenprijs van 100, en de knockin barrier is 110.

Stel dat de optie bij 90 gekocht is.

Als de optie nu afloopt met de onderliggende waarde op 105, zonder dat ooit de waarde 110 bereikt is, loopt de optie waardeloos af.

Is de waarde 110 wel bereikt, dan is de optie "knocked-in" en is 5 waard bij expiratie met onderliggende waarde op 105.

Verschillende versies van barrieropties zijn


De "Up-and-out" opties, dit zijn putopties die automatisch vervallen als de onderliggende waarde een bepaalde waarde hebben gehaald.

Bij de "Up-and-in" putoptie wordt deze pas actief als een bepaalde waarde van de onderliggende waarde is bereikt.

Bij de "Down-and-out" is er sprake van een calloptie die automatisch vervalt als de prijs onder een bepaald niveau zakt.

Bij de "Down-and-in" is er sprake van een calloptie die pas actief wordt als de prijs onder een bepaald niveau zakt.

Bij een Knock-in moet de onderliggende waarde een bepaald niveau hebben gehaald om een uitgeoefend te mogen worden door de houder.

Bij een Knock-out vervalt het recht van uitoefening door de houder als de onderliggende waarde een bepaald niveau hebben gehaald.

Een barrieroptie is gekoper dan de een normale optie. Dat komt omdat er altijd een kans bestaat, dat deze optie onbruikbaar blijft of juist gaat worden tot een bepaald niveau van de onderliggende waarde

Andere termen die voor de barrieroptie worden gebruikt zijn "limit option" of "trigger option"

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.