Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

woensdag 4 september 2013

aandelenlease

Aandelenlease


Wat is aandelenlease eigenlijk?

Bij het begrip aandelenlease praten we eigenlijk gewoon over een vorm van geld lenen om daar vervolgens aandelen mee te kopen. Beleggen met geleend geld dus. Een vorm van beleggen waar beslist niet iedere beleggingsadviseur voor warm zal lopen.

De populariteit van aandelenlease

Aandelenlease was erg populair in de jaren negentig, toen elk aandeel omhoog ging en er sprake leek te zijn van een soort van loterij zonder nieten. Elke bank of verzekeraar had wel een aandelenleaseplan in de aanbieding waar driftig onder de klanten voor werd geworven, waarbij de spectaculaire resulten de grootste nadruk kregen. Over de inherente risico's praatte niemand totdat die na enkele enorme schandalen meer dan duidelijk werden. En toen was de lol wel van de aandelenlease af. Om daarna in deze vorm nooit meer terug te komen. Ook de meeste aanbieders zijn inmiddels van de markt verdwenen, in andere bedrijven opgegaan of van naam veranderd.

Beleggen met geleend geld


Als u wat geld bezit  dat u echt niet nodig hebt en u hebt een goede, gespreide effectenportefeuille, dan kan het wel eens interessant zijn een klein bedrag te lenen met de effectenportefeuille als onderpand en daar opnieuw aandelen van te kopen. Zeker als de aandelen die als onderpand dienen gedekt zijn met gekochte putopties dan kan er weinig gebeuren. 

Afdekken met putopties is zeer aan te raden

Als uw opbrengst dan hoger is dan de rente die u moet betalen, dan verdient u gewoon geld door te lenen en het geld weer te beleggen. Maar, ook hier schuilt een groot gevaar: Als uw portefeuille snel in waarde daalt kan het zijn dat het onderpand van uw lening niet voldoende meer is.  Uw bank zal u dan vragen om een bedrag bij te storten.En dan kan het allemaal wel vervelend worden. Vandaar dat afdekken, bijvoorbeeld met putopties, absoluut noodzakelijk is in dit soort gevallen. 

Dit soort constructies zijn dan ook alleen aan te raden als uw portefeuille redelijk bestand is tegen plotselinge dalingen. Raadpleeg een goede adviseur met veel praktische kennis van de optiewereld. Oof lees eerst eens een boekje over dit soort materie, bijvoorbeeld "portefeuilleverzekering" uit de serie die elders op deze website werd aangeboden.


Leasing is de afgelopen jaren populair geworden bij kapitaalgoederen als auto’s, vliegtuigen en grote zeeschepen. Ook de private lease constructies voor personenauto's zijn populair, waar de extreem lage rentes beslist het nodige mee te maken hebben.

Vanuit de zakelijke wereld heeft het leasen zich steeds verder uitgebreid richting de consumentenmarkt. Zo is het ook al een tijdje mogelijk om scooters, parketvloeren en dergelijke te leasen. Zo zijn destijds ook de financiële innovateurs in de lease constructies gedoken om nieuwe producten uit te denken.

De aandelenlease was eigenlijk een vrij logische ontwikkeling op dit gebied. Het principe van leasing is in feite heel eenvoudig. Er werd een kredietlening verstrekt die naar gelang het soort vergoeding wel of niet werd afgelost. Er zijn namelijk twee mogelijkheden: het betalen van een annuïteit of het betalen van alleen de rente van de lening.

De annuïteit bestaat uit twee onderdelen n.l. Een rentebestanddeel en een aflossingsbestanddeel.

De rentebestanddelen waren en zijn soms fiscaal aftrekbaar en de aflossingsbestandelen zorgen voor de aflossing van de lening aan het eind van de overeengekomen termijn.

De belegger werd aan het eind van de periode gelijk eigenaar van het pakket aandelen.

In het tweede geval werd de belegger aan het eind van de periode geen eigenaar van de aandelen.

De overige kenmerken tussen de vormen komen met elkaar overeen.

De lease constructie vangt in alle gevallen aan met het openen van een effectenkrediet.

Vervolgens worden er aandelen van de opbrengst van dit krediet gekocht en is het afwachten totdat aan het eind van de overeengekomen periode de aandelen worden verkocht of werd het contract verlengd.

Zo zien we dus dat de fiscaliteit in het voordeel van de belegger is, mits hij/zij niet te veel rente ontvangt.

Ontvangen en betaalde rente moet nu nog voor de inkomstenbelasting namelijk gesaldeerd worden voordat het een aftrekpost oplevert.

Het hefboomeffect is nog zo’n belangrijk voordeel van de aandelenleasing.

Ter illustratie even een rekenvoorbeeld.

Een belegger leent 100,- euro tegen 12.5%, de betaalde rente is bij 60% belastingtarief 5 euro of 5%.

Van die 100,-euro koopt hij/zij een aandeel.

Een jaar later verkoopt de belegger het aandeel voor 110,- euro.

Hij/zij heeft dus een winst, na aflossing van de lening, van 10,- euro.

Ten opzichte van de investering is dit dus een verdubbeling in plaats van 10% als de belegger het aandeel zelf had gekocht.

Zoals alle financiële producten heeft de aandelenlease ook zijn nadelen.

Een van de nadelen zijn de hoge kosten die de aanbieders de klant in rekening brengen.

De aanbieders vragen tussen de 9.25% en de 15% plus nog eventuele administratie kosten.

Een ander nadeel zit hem in het feit dat je niet zomaar kan uitstappen, behalve bij overlijden, zonder boete.

Gezien de vele wijzigingen per 1 jan 2001 in het fiscale stelsel is het altijd ten zeerste aan te raden een fiscalist te raadplegen voordat u in een dergelijk product deelneemt.

Bij stijging van de koersen gaat men geld verdienen, zeggen de advertenties.

In de praktijk blijkt dat pas vanaf 12% stijging van de aandelenkoersen er een positief resultaat te behalen valt,

Bovenstaande artikeltjes stammen uit het jaar 2000.De fiscale regels kunnen inmiddels veranderd zijn. Niet dat er voor zover bekend op dit moment aandelenleaseproducten worden aangeboden.

Er zijn vele rechtszaken gevoerd over de aandelenlease. Het schijnt dat er bijna 20 jaar later nog steeds een aantal zaken lopen.

Maar dat wil niet zeggen dat het opzetten van dubieuze constructies op de aandelenmarkt niet meer actueel is, want nog steeds proberen allerlei bedrijven u op een dergelijke manier aan zeer bedenkelijke beleggingsproducten te helpen. Hoe ingewikkelder het is, hoe groter de kans dat er iets niet aan deugt.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.