woensdag 4 september 2013

aandeelhouderswaarde

aandeelhouderswaardeAandeelhouderswaarde is de Nederlandse vertaling van het Angelsaksische begrip "shareholder value".


Synoniem voor de aandelenkoers

In de dagelijkse praktijk is aandeelhouderswaarde eigenlijk een synoniem voor de aandelenkoers . Tenslotte geeft die koers aan wat een belegger voor een aandeel over heeft. Of anders geformuleerd,   wat dus de waarde voor deze aandeelhouder is. Maar in de praktijk wordt het begrip aandeelhouderswaarde toch ook wel breder geïnterpreteerd.

Het creëren van aandeelhouderswaarde

Als bestuurders van een bedrijf het hebben over het creëren van aandeelhouderswaarde, betekent dit in normaal taalgebruik dat zij zullen trachten te bereiken dat de koers van het aandeel stijgt en beleggers dus een koerswinst kunnen maken. Maar kennelijk vindt men de eerste zin beter klinken en overkomen dan de tweede. Enige interessantdoenerij is ook bedrijven niet vreemd.

Stemrecht en de aandeelhoudersvergadering

Andere pluspunten van het aandeelhouderschap zoals bijvoorbeeld het stemrecht en het recht om de aandeelhoudersvergadering bij te horen, spelen in de praktijk een duidelijk ondergeschikte rol. Dit des  te meer daar de aandeelhoudersmacht voor kleinere beleggers in de dagelijkse praktijk vrijwel nihil is.

Inzet van een administratiekantoor

In heel veel gevallen zijn de aandelen ondergebracht bij een administratiekantoor dat in plaats daarvan certificaten van aandelen uitgeeft. Het verschil is voor de belegger weliswaar niet zo groot maar zit vooral in het stemrecht, dat volledig bij het administratiekantoor terecht komt. En dat stemt altijd mee met de directie. 

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.