zondag 4 december 2016

Aandelenanalist

Aandelenanalist 


Wat doet een aandelenanalist?

Een aandelenanalist zorgt voor de rapportages van vermogensbeheerders, banken en dergelijke instituten waarbij deze hier hun beleggingsbeleid op afstemmen. Aandelenanalisten maken een studie van de bedrijfsresultaten en voorzien die van een mening over de toekomstverwachting, soms worden investeerders en bedrijven met een kapitaalbehoefte met elkaar in contact gebracht.

Is het vak van aandelenanalist op zijn retour?

Was rond de eeuwwisseling het vak van aandelenanalist nog in zwang, een jaar of 15 later blijkt de animo van bedrijven als vermogensbeheerders en banken om deze mensen in dienst te nemen aanzienlijk geslonken. Volgens publicaties is het aan meer dan gehalveerd. Oorzaken zijn ondermeer de neiging van grotere banken om aandelenanayse niet meer als een kerntaak te zien maar als iets wat zich prima leent voor uitbesteding.

Beleggers betalen niet graag meer voor advies

Oorzaak hiervoor is weer dat beleggers steeds minder bereid zijn om voor een analyse te betalen, waarbij de enorme hoeveelheid materiaal die voor de doe-het-zelvers beschikbaar is, beslist een reden is. Daarnaast is er de nodige regelgeving op Europees niveau die de schaduw vooruit begint te werpen. En eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van veel advies nodigt ook niet echt uit om er geld voor op tafel te leggen.

Het treft vooral de kleinere fondsen

Voor de grote fondsen zal dit allemaal niet zoveel verschil maken. Die worden toch wel gevolgd. Anders ligt het bij kleine en lokale fondsen waar relatief weinig omzit gemaakt wordt. Daar dreigt het risico dat deze steeds minder gevolgd en daardoor gevraagd worden wat de animo voor deze fondsen er niet groter op zal maken.Ook het indexbeleggen, waar deze aandelen niet in voorkomen, maakt ook dat deze kleinere fondsen straks buiten de boot dreigen te vallen.

Gebruikte begrippen in aandelenanalist


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

analyse
  ... De term analyse komen we in de beleggingswereld vaak tegen. Afhankelijk van de context kan het begrip verschillende betekenissen hebben...Lees meer
beleggingsbeleid
  ... De term beleggingsbeleid komen we tegen bij individuele afspraken tussen vermogensbeheerders en hun klanten maar ook bij de beheerders van...Lees meer
risico
  ... klik op de afbeelding voor een vergroting risico is een vreemd begrip waarbij iedereen weet wat we ermee bedoelen maar slechts...Lees meer
schaduw
  ... de schaduw van een candle uit de candlestickanalyse zijn de lijnen die bij een candle aan de bovenzijde en onderzijde...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.