zondag 6 maart 2016

banksparen

banksparenWe spreken van banksparen bij een speciale spaarvorm, waarbij wordt gespaard op een door de bank geblokkeerde rekening, die gebruikt gaat worden om een hypotheek af te lossen.

Daarnaast is een variant die bedoeld is om een eenmalige uitkering van een ontslagvergoeding op te parkeren die dan in gedeelten, tegen een lagere belastingschijf, wordt uitbetaald. Het zijn vrij starre producten die bij een verandering van de persoonlijke situatie vaak slecht aan te passen zijn. Het voornaamste voordeel kan fiscaal zijn maar niet in alle gevallen. Goede en vooral objectieve voorlichting (dus niet bij de bank) is nodig voordat je in een dergelijk product stapt.

Volgens het wetsvoorstel zal er over de rente geen inkomstenbelasting betaald behoeven te worden. Overigens zijn dit soort constructies en voorstellen in de politiek constant in beweging dus kan de regeling inmiddels al weer gewijzigd zijn.

Gebruikte begrippen in banksparen


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
hypotheek
  ... een hypotheek ook wel onderzetting genoemd is een vorm van een lening waarbij onroerend goed of een te boek gesteld...Lees meer
inkomstenbelasting
  ... onder de inkomstenbelasting verstaan we de belasting die mensen over hun inkomsten moeten betalen deze inkomstenbelasting wordt geïnd door middel van...Lees meer
rente
  ... in de economie beschouwen we rente ook wel interest genoemd als de beloning voor het ter beschikking stellen van kapitaal...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.