Codicil
Met een codicil wordt een geschreven, gedagtekende en ondertekende verklaring van de erflater bedoeld waarin hij bepaalde beschikkingen maakt voor na zijn overlijden.
Deze beschikkingen kunnen alleen gaan over relatief kleine en meestal wat meer persoonlijke zaken. Denk aan het aantastellen van een of meer executeuren, de verdeling van bepaalde sieraden en inboedelgoederen met een meer emotionele waarde, regelingen rond de begrafenis of crematie en bepaalde roerende goederen.
Donor codicil
Een aparte vorm is het zogenaamde donorcodicil waarin mensen aangeven of hun organen na hun overlijden voor andere doelen, bijvoorbeeld transplantatie gebruikt mogen worden.
In het donorcodicil kan ook staan dat iemand die afweging aan zijn nabestaanden overlaat.
Een invulformulier kan worden opgehaald bij een arts of apotheek.
Na registratie bij het donorregister krijgt men een kaartje (pasjesformaat), dat men altijd geacht wordt bij zich te dragen.
Het donorcodicil wordt ingeschreven in een donorregister.
In dit register wordt de keuze van Nederlanders over orgaan- en weefseldonatie geregistreerd en beheerd Een codicil is nooit een alternatief voor een testament.
Vertalingen van codicil
Engels: codicil
Aanpassing wetgeving rond codicil
In 2017/18 is het donorcodicil veelvuldig in het nieuws geweest door de invoering van nieuwe wetgeving die tot doel had om het aantal donoren fors te vergroten maar waarvan het succes op het moment van schrijven nog als zeer twijfelachtig wordt gezien. De weerstand tegen deze nieuwe wetgeving is groot.
Gebruikte begrippen in codicil
Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.
testament
... het testament wordt ook wel de uiterste wil genoemd het is een herroepelijke verklaring van iemand deze wordt testateur...Lees meer