Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 14 januari 2015

Al Uitgegeven geld effect

Al uitgegeven geld effectHet Al Uitgegeven geld effect vinden we terug bij de behavioral finance en is een van de factoren die bepalen of traders of beleggers uiteindelijk geld zullen gaan winnen of verliezen.

Als mensen al ergens geld in gestoken hebben dan is het vaak moeilijk om een andere weg in te slaan, zeker als het een flink bedrag betreft.

Men blijft liever zitten in een verliesgevende positie dan deze af te sluiten en een nieuwe positie te openen die wel voor winst zorgt.

We zien dit ook heel vaak bij bedrijven en vooral bij de overheden die geld in uit de hand gelopen projecten blijven steken hoewel ze in feite al lang achterhaald zijn en stoppen de enige juiste beslissing is.

Het spreekwoord “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is aan deze personen, overheden instituten in elk geval niet besteed.

Een psychologische verklaring is te vinden in het feit dat mensen slecht toe kunnen geven dat ze een fout hebben gemaakt.
Andere belangrijke factoren die een rol spelen bij het verklaren van het gedrag van traders en beleggers zijn ondermeer:

Aversie voor verliezen effect

Risico aversie

Dispositie effect

Uiteindelijke uitkomst effect

Recent gebeurd effect

Prijsverankering

Kuddeeffect

Te snelle conclusies effect

Representatie bias


Gebruikte begrippen in al uitgegeven geld effect


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

behavioral finance
  ... Behavioral finance is in feite een tak van de psychologie die zich bezig houdt met het verklaren van de...Lees meer
geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer
lang
  ... lang is een weinig gebruikte vertaling van het engelstalige long indien we spreken van long of een longpositie hebben we...Lees meer
positie
  ... de positie is de som van de openstaande contracten of trades in een bepaald beleggingsinstrument bijvoorbeeld een positie in obligaties...Lees meer
tradingstrategie
  ... een tradingstrategie is het geheel van aankoop en verkoopregels gestuurd...Lees meer
winnen
  ... met winnen wordt bij effecten het maken van een koersstijging bedoeld dus in de zin van "het aandeel windmolens nv...Lees meer
winst
  ... een onderneming verkoopt producten of verleent diensten en realiseert daarmee de omzet...Lees meer
zitten
  ... het begrip zitten in de effectenwereld wordt gebruikt in de zin van "blijven zitten op een aandeel " of "blijven...Lees meer

Onze boekenserie
tijdelijk maar €2,- per boek


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.