rentederivaten
Met de verzamelnaam
financiële derivaten worden producten bedoeld als opties, futures, swaps, warrants en dergelijke die een ander financieel product als onderliggende waarde hebben. Voorbeelden zijn indexopties, obligatieopties, renteswaps, valutaopties, valutaswaps en dergelijke.
Het goed omgaan met deze financiële derivaten is beslist geen werk voor leken en zeker overheidsorganen plegen zich nog wel eens in de weerbarstigheid van de materie te verslikken waardoor ze met torenhoge verliezen komen te zitten. Denk aan de liefhebbers van geschreven callopties die nog wel eens de portemonnee moeten trekken als een aandeel een rare onverwachte koerssprong maakt
Rentederivaten zijn echter het meest berucht
Met name overheid en semi-overheid als woningbouwcorporaties en scholengemeenschappen hebben fore klappen gehad van rentederivaten. Deze bestonden uit een renteswap met een soort optie op een nieuwe swap na afloop van de eerste. Deze optie was een geschreven variant en gaf een verplichting in ruil voor een premie. Door deze premie waren de kosten om de rente af te dekken laag en de constructie leek daarmee aantrekkelijk.
Rentederivaten hebben het venijn in de staart zitten
Het venijn zat hem echter in de verplichting die aangegaan was door de optie die de bank verregaande mogelijkheden gaf om de rente naar hun hand te zetten. En dat bleek voor velen een zeer kostbare grap te zijn die echter pas later uit de hoge hoed kwam. Namelijk nadat de eerste renteswap (die op zich niet zoveel kwaad kan mits goed opgezet) was af gelopen. En dan was er geen weg meer terug, anders dan de constructie aanvechten via de rechter. En dat gebeurde dan ook veelvuldig zoals de banken al snel ontdekten.