Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Droomt u ervan om online geld te verdienen met beleggen of trading? Dat is voor opvallend veel mensen haalbaar. Mits u beschikt over de juiste kennis. Succesvol beleggen draait niet alleen om cijfers en koersen, maar ook om inzicht in geld, financiële trends én vooral in uzelf. Want eerlijk is eerlijk: De grootste vijand voor uw beleggingen bent u meestal zelf. Op dit blog ontdekt u een grote hoeveelheid praktische uitleg, zowel actuele als tijdloze inzichten en een helder woordenboek over zelf beleggen, opgebouwd in 20 jaar. Geen loze beloftes! Geen onbetrouwbare beleggingstips. Louter pure, degelijke informatie waarmee u grip krijgt op uw keuzes en de risico’s beter leert inschatten. Want beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Maar met een doordachte aanpak zijn die risico’s meestal goed te beheersen. En onthoud: Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zondag 5 oktober 2014

rentederivaten

rentederivaten



Met de verzamelnaam financiële derivaten worden producten bedoeld als opties, futures, swaps, warrants en dergelijke die een ander financieel product als onderliggende waarde hebben. Voorbeelden zijn indexopties, obligatieopties, renteswaps, valutaopties, valutaswaps en dergelijke.

Het goed omgaan met deze financiële derivaten is beslist geen werk voor leken en zeker overheidsorganen plegen zich nog wel eens in de weerbarstigheid van de materie te verslikken waardoor ze met torenhoge verliezen komen te zitten. Denk aan de liefhebbers van geschreven callopties die nog wel eens de portemonnee moeten trekken als een aandeel een rare onverwachte koerssprong maakt

Rentederivaten zijn echter het meest berucht

Met name overheid en semi-overheid als woningbouwcorporaties en scholengemeenschappen hebben fore klappen gehad van rentederivaten. Deze bestonden uit een renteswap met een soort optie op een nieuwe swap na afloop van de eerste. Deze optie was een geschreven variant en gaf een verplichting in ruil voor een premie. Door deze premie waren de kosten om de rente af te dekken laag en de constructie leek daarmee aantrekkelijk.

Rentederivaten hebben het venijn in de staart zitten

Het venijn zat hem echter in de verplichting die aangegaan was door de optie die de bank verregaande mogelijkheden gaf om de rente naar hun hand te zetten. En dat bleek voor velen een zeer kostbare grap te zijn die echter pas later uit de hoge hoed kwam. Namelijk nadat de eerste renteswap (die op zich niet zoveel kwaad kan mits goed opgezet) was af gelopen.  En dan was er geen weg meer terug, anders dan de constructie aanvechten via de rechter. En dat gebeurde dan ook veelvuldig zoals de banken al snel ontdekten.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.