Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zondag 5 oktober 2014

rentederivaten

rentederivatenMet de verzamelnaam financiële derivaten worden producten bedoeld als opties, futures, swaps, warrants en dergelijke die een ander financieel product als onderliggende waarde hebben. Voorbeelden zijn indexopties, obligatieopties, renteswaps, valutaopties, valutaswaps en dergelijke.

Het goed omgaan met deze financiële derivaten is beslist geen werk voor leken en zeker overheidsorganen plegen zich nog wel eens in de weerbarstigheid van de materie te verslikken waardoor ze met torenhoge verliezen komen te zitten. Denk aan de liefhebbers van geschreven callopties die nog wel eens de portemonnee moeten trekken als een aandeel een rare onverwachte koerssprong maakt

Rentederivaten zijn echter het meest berucht

Met name overheid en semi-overheid als woningbouwcorporaties en scholengemeenschappen hebben fore klappen gehad van rentederivaten. Deze bestonden uit een renteswap met een soort optie op een nieuwe swap na afloop van de eerste. Deze optie was een geschreven variant en gaf een verplichting in ruil voor een premie. Door deze premie waren de kosten om de rente af te dekken laag en de constructie leek daarmee aantrekkelijk.

Rentederivaten hebben het venijn in de staart zitten

Het venijn zat hem echter in de verplichting die aangegaan was door de optie die de bank verregaande mogelijkheden gaf om de rente naar hun hand te zetten. En dat bleek voor velen een zeer kostbare grap te zijn die echter pas later uit de hoge hoed kwam. Namelijk nadat de eerste renteswap (die op zich niet zoveel kwaad kan mits goed opgezet) was af gelopen.  En dan was er geen weg meer terug, anders dan de constructie aanvechten via de rechter. En dat gebeurde dan ook veelvuldig zoals de banken al snel ontdekten.

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.