Markt
Een markt is het geheel van vraag en aanbod, waarbij abstracte markten en concrete markten worden onderscheiden.
Voorbeelden van abstracte markten zijn bijvoorbeeld de kapitaalmarkt en de geldmarkt. Het woord ‘markt' is hierbij een volledig abstract begrip. Er zijn ook meer concrete markten die wel degelijk ergens gevestigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de effectenbeurs.
Concrete markten zijn de fysieke plaatsen waar onder invloed van vraag en aanbod de feitelijke prijsvorming plaatsvindt. Ook dit zal vaak het geval zijn op speciale beurzen maar ook op bijvoorbeeld een bloemenveiling of een groentenveiling.
Het begrip "markt" valt niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij.
Markten hebben een aantal doelstellingen, zoals:
1. Een efficiente overdracht van goederen en diensten.
Iedereen weet waar hij voor het kopen of verkopen van zijn diensten en goederen moet zijn.
2. Het maken van een prijs.
Als je alle aanbieders en vragende partijen bij elkaar hebt dan weet je bij welke prijs de omzet het grootste is, en dat is dan in feite de door de markt bepaalde prijs.
3. Het brengen van kapitaal waar dat nodig is.
De ene partij heeft geld over, de andere heeft het nodig. En ook hierbij een prijskaartje in de vorm van de rente.
4. Het verplaatsen van risico.
Partijen die zich in willen dekken tegen prijsschommelingen vinden hier de speculanten die dit risico van hen overnemen.
5. Het overbrengen van een idee.
Mensen hebben een idee maar kunnen het niet realiseren, anderen hebben de resources wel maar het ontbreekt aan een goed idee. Beide partijen worden op een markt geholpen
Kenmerkend aan een financiële markten is de altijd aanwezige competitie. Immers, dit verschil van mening zorgt voor omhoog of omlaag bewegende markten. Alleen als iedereen het eens is ontstaat er een tijdelijke consolidatie van de markt, ofwel een markt die nauwelijk van zijn plaats komt