Trend
De trend is de lastig te bepalen langere termijn beweging van een aandeel of de markt in zijn geheel.
Trends plegen elkaar nogal eens af te wisselen.
Er zijn verschillende technieken beschikbaar om deze trend in te schatten.En dan ook echt schatten want echte hulpmiddelen die aangeven hoe lang een trend zou kunnen gaan duren zijn er voor zover bekend niet.
Zo geeft de trendscore indicator aan of we in een trend zitten, evenals de ADX.
De richting en vermoedelijke lengte worden goed aangegeven middels trendkanaal analyse Als een technisch analist zich bezig houdt met het bestuderen van een aandeel, een index en dergelijke, bijvoorbeeld om deze als onderliggende waarde bij opties te gebruiken, dan is hij op zoek naar duidelijk zichtbare prijsbewegingen.
En een beweging die langer aanhoudt noemt hij een trend.
En deze trends zijn daarom belangrijk, omdat ze de neiging hebben om langer aan te houden en niet echt snel van richting te veranderen.
Een trend blijft intact totdat een of andere oorzaak, in het algemeen van buitenaf, deze trend stopt.
Vanaf dat moment hebben de koersen de neiging om min of meer horizontaal te gaan lopen, totdat de trend ofwel weer verder gaat, ofwel er een nieuwe trend in een tegengestelde richting gaat beginnen.
Het maakt een echte technisch analist daarbij totaal niet uit wat de oorzaak van het starten of eindigen van een trend is.
Hij houdt zich verder niet bezig met alle geruchten, meningen en adviezen rond een bepaald aandeel.
Een beginner in de technische analyse moet inzien dat het belangrijk is om te begrijpen dat de technische indicatoren en charttechnische patronen niet voorspellend zijn, maar dat ze een verwachting of een indicatie geven van wat er zou kunnen gebeuren.
Basisgedachte daarbij is dat patronen in de markten zich herhalen en dat we, als we het patroon herhennen, een aardig idee hebben van wat er gebeuren kan.
Maar we spreken altijd van een waarschijnlijkheid, en nooit van de zekerheid dat een patroon zich herhalen zal.
En dat daarbij dezelfde condities op zullen gaan treden.
Kortom, technische analyse is een kwestie van werken met waarschijnlijkheden.
Veel technische analisen gaan ervan uit dat de markt in vaste op en neer gaande bewegingen verloopt, de zogenaamde cycles of cyclische bewegingen.
Een bekend voorbeeld van herhalende patronen is de zogenaamde Elliot wave analyse.
Dit is een methode om een verwachting over de markt uit te spreken die is ontwikkeld door Ralph Nelson Elliot in de jaren 30.
Deze theorie gaat uit van het bestaan van 5 bewegingen of "waves".
Hiervan gaan er drie in de beweging van de heersende trend en twee gaan er juist tegenin.
Elke wave is op zijn beurt opgebouwd uit exact hetzelfde patroon.
En elke complete cycle van 5 waves is op zijn beurt weer onderdeel van een hogere cycle die veel langer duurt.
De langste cycles kunnen wel tot enkele tientallen jaren duren.
De cycle theorie gaat ervan uit dat er een bepaalde ordening is in de gebeurtenissen die de mensheid overkomen.
En deze ordening is meetbaar en berekenbaar.
En daarmee voorspelbaar.
De berekende gebeurtenissen in de toekomst zijn onvermijdelijk.
Alle gebeurtenissen vinden buiten de markten plaats maar zijn zo krachting en belangrijk dat ze deze markten op overtuigende manier zullen beinvloeden.
Dat er daarmee een bepaalde grond is voor de manier waarop technische analisten te werk gaan is dus niet zo vreemd.
De koersen die bestudeerd worden zijn volledig afhankelijk van het menselijk gedrag.
En dat verloopt volgens patronen.
Maar deze patronen zijn net zo geldig voor een trader die zijn posities maximaal een uur vasthoudt als voor eentje die dat enkele weken doet.
Het is daarom van groot belang voor elke belegger en elke handelaar om een technische analyse te maken van de markt waarop hij handelt in over de juiste periode, die overeenkomt met zijn eigen tijdshorizon.
Hoe gemakkelijk of hoe complex je de technische analyse wilt maken, het is buitengewoon belangrijk om uit te gaan van de de heersende trends.
Als je een positie aanhoudt die met de trend mee winst maakt is de kans groter dat de bewaarheid wordt dan wanneer je tegen de trend in wilt gaan handelen.
De oude spreuk "the trend is your friend" is zeker waar als u technische analyse gebruikt om kansen en mogelijkheden in de markt in te schattten.
Trend als instabiele periode
een andere ingang is de trend als resultaat van "price action" en wel als een uiting van instabiliteit. Een stabiele -non-trending- periode is verlaten en de prijs gaat op zoek naar een nieuwe vorm van stabiliteit. Een trend is daarnee in feite een instabiele periode met een onbekende tijdsduur.
Prijsactie gedraagt zich als een homeostatisch systeem, wat wil zeggen dat het zoekt naar stabiliteit. Het gehele systeem zal helpen om storende effecten van externe sitimulie te elimineren. Een trend is in dat opzicht een onnatuurlijke situatie en het systeem zal altijd proberen de trend weer naar een vorm van stabiliteit om te buigen.
Uiteindelijk zal de trend weer in een tradingrange of bracketing markt overgaan.Soms voor een korte periode (als er veel stimuli zijn om weer tot instabiliteit over de gaan), soms voor een langere periode als er weinig stimuli zijn.
Een trend ontstaat ook omdat mensen reageren op stimuli en gaan kopen. Dat geeft koopdruk en volgens de wetten van de economie ook een prijsstijging die aan zal houden totdat vraag en aanbod weer op een bepaalde prijs bij elkaar komen. De trend komt dan weer tot een einde. Maar vooral bij een beginnende trend is het wel zo dat de traders zelf een groot deel van de trend veroorzaken door vrijwel tegelijkertijd te gaan kopen.
Maar uiteindelijk hebben zowel de psuchologische als de economische factoren hetzelfde effect, namelijk dat een trend altijd de neiging heeft om weer tot een einde te komen. Alleen externe effecten kunnen de trend uit deze stabiele situatie halen.