woensdag 12 maart 2014

Bankvergunning

BankvergunningOnder een bankvergunning verstaan we de vergunning die de Nederlandse Bank afgeeft aan een organisatie die zelf wil gaan bankieren. De organisatie krijgt dan een zogenaamde bankstatus.

Bij de ondergang van de DSB bank van Dirk Scheringa in 2009 ontstond achteraf regelmatig de discussie of er voor deze bank een vergunning afgegeven had mogen worden.

Volgens vele deskundigen beschikte de DSB over te weinig deskundig personeel en waren de regels en procedures te weinig op orde. Volgens anderen was het meer een persoonlijke afrekening met de eigenaar die te populair dreigde te worden.

Gebruikte begrippen in bankvergunning


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

bank
  ... Een bank ook wel bankinstelling genomed is een bedrijf uitoefent krachtens de wet toezicht kredietwezen een bank dient dan ook als...Lees meer
de nederlandse bank
  ... de nederlandse bank ofwel afgekort tot dnb is de centrale bank van nederland gevestigd in amsterdam...Lees meer
eigenaar
  ... een eigenaar is iemand die volgens de wet het volledig eigendom zowel het juridisch eigendom als economisch eigendom heeft...Lees meer
organisatie
  ... het begrip organisatie is breder dan alleen onderneming of bedrijf in principe kunnen ook rechtspersonen verenigingen stichtingen en dergelijke onder...Lees meer

Begrippen waar bankvergunning in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

schaduwbankieren
  ... met het begrip schaduwbankieren worden alle activiteiten bedoeld die uitgevoerd worden door instellingen die niet over een bankvergunning bechikken...Lees meer

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.