Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

zondag 1 december 2013

2% regel

2% regel

De zogenaamde 2% regel komt uit de wereld van de trading en is misschien wel de meest aangehaalde en geciteerde regel in de tradingliteratuur.

De 2% regel wil zeggen dat we 2% van het kapitaal dat we voor trading ter beschikking hebben (dwz kapitaal dat zonder grote problemen verloren mag gaan) gaan besteden aan et risico van één enkele trade.
Dat besteden kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld als eerste investering maar ook als margin, bijvoorbeeld bij het opzetten van een creditspread.

Dat betekent dat als we bijvoorbeeld €20.000 ter beschikking hebben om te handelen dat we per trade nooit meer dan €400 mogen riskeren. Er is dus op basis van deze regel al een flink kapitaal noodzakelijk om aan de handel deel te kunnen nemen want een risico van €400 is natuurlijk vrij weinig. Daar zitten we al snel aan.

Het is ook van belang dat deze €400 een harde grens is, zodat we geen situatie krijgen van "ik stop als ik €400" verlies heb geleden want dat gebeurt toch nooit. Bij traders die niet zo heel sterk in de schoenen staan en die dat van zichzelf tot durven te geven is het verstandig om hier een vrij harde constructie voor in elkaar te zetten.

Nog een artikeltje over ondermer de 2% regel
3 drie eenvoudige technieken om risico te beheersen


Vraag aan een willekeurige succesvolle handelaar die zich al een aan flink aantal jaren weet te handhaven wat het geheim van zijn succes is en het antwoord zal altijd hetzelfde zijn: Het zorgen voor een goed risicomanagement. Dus niet, zoals velen zullen verwachten, de keuze van de juiste investering, of de keuze van de juiste techniek of het bepalen van de optimale timing. Nee, niets van dat alles. Risicomanagement. Dat is de sleutel van succes op de lange duur. Basis hiervan is een verbazend simpel plan dat elke trader moet maken.

Het is een plan dat u altijd in het juise spoor zal houden. En dat er voor zorgt dat uw moneymanagement, in combinatie met uw risicomanagement u altijd op het juiste spoor houdt. Engelstalige traders hebben er een mooie, onvertaalbare uitdrukking voor: "Remember to plan your trade and trade your plan".

Maar wat zijn dan de drie punten die in het plan terug dienen te komen? Dat is het het risico dat u in een trade stopt, het vooraf bepalen van een te lopen risico en het zorgen voor voldoende tradingkapitaal.

1. Zet het risico vast met de 2% regel

Dit is een hele oude die nog steeds actueel is, waar je ook in handelt. En dat is dat je nooit maar dan ook nooit meer dan 2% van het kapitaal dat je ter beschikking hebt mag riskeren in één transactie. Wat er ook met die transactie gebeurt: U blijft gewoon meedoen. U kunt niet in één keer van de markt geveegd worden. Bedenk dat u het spel nooit zullen kunnen winnen als u niet meer mee kunt doen. Het is uitermate belangrijk dat u altijd weer terug kunt komen. Deze 2% regel zorgt daar voor.

2. Zorg voor voldoende tradingkapitaal

Willen we trades van voldoende omvang kunnen maken en toch niet meer dan 2% inzetten dan moeten we over een bepaald minimumbedrag beschikken wil je terug moeten vallen op overtrading. En dat was nu precies waar we in het eerste punt zo voor gewaarschuwd hebben. Maar er zijn ook traders die best voldoende kapitaal hebben maar puur uit gretigheid en hebzucht gaan overtraden. Die zijn niet slim bezig.

3. Zorg dat uw risico altijd vooraf vast staat

Natuurlijk klinkt het verkopen van opties om ze waardeloos af te zien lopen buitengewoon interessant. Maar dit staat wel bovenaan de lijst met oorzaken die een tradingkapitaal in korte tijd volledig kunnen verwoesten. Een ongedekte optiepositie kan gewoon rampen aanrichten. Zo simpel is het. De enige manier om hier mee om te gaan is het gebruik van de creditspread. Een spreadvorm met een beperkte opbrengst maar ook met een beperkt risico.
Werkt u met aandelen of futures, gebruik dan altijd een stop. Zelfs als we weten dat deze stop niet kan garanderen dat ons verlies toch nog aanzienlijk hoger uitpakt dan gedacht.

Deze drie eenvoudig te volgen principes zouden het uitgangspunt voor al traders moeten zijn. En wees bereid de verschillende getallen regelmatig bij te stellen.

En dan is er nog een heel eenvoudige vuistregel. Wordt u nerveus van een lopende trade? Dan had u er niet in mogen zitten. Zo simpel is het.  

Gebruikte begrippen in 2% regel


Onderstaande begrippen, die in bovenstaande tekst zijn gebruikt, zijn elders op deze site gedefinieerd.

basis
  ... In de goederentermijnhandel is de basis het verschil tussen de contante prijs van een commodity en de koers van de...Lees meer
beschikking
  ... de term beschikking kan verschillende betekenissen hebben 1 een uitspraak van een rechter op een verzoekschrift zonder dat er sprake...Lees meer
handel
  ... we spreken in het algemeen van handel als we het ene goed omwisselen tegen een ander goed...Lees meer
kapitaal
  ... we onderkennen verschillende vormen van kapitaalhet reële kapitaal ook wel kapitaalgoederen is een van de productiefactoren naast natuur en arbeid...Lees meer
margin
  ... margin is de engelse term voor een geldbedrag dat u bij uw bank of commissionair als zekerheid moet stellen voor...Lees meer
risico
  ... klik op de afbeelding voor een vergroting risico is een vreemd begrip waarbij iedereen weet wat we ermee bedoelen maar slechts...Lees meer
trade
  ... een trade is een complete effectentransactie het gaat vaak om opties termijncontracten en andere derivaten we hebben het dus over...Lees meer
verlies
  ... we spreken van een verlies als de gerealiseerde opbrengst van een financiële transactie een lager bedrag opbrengt dan de investering...Lees meer
zitten
  ... het begrip zitten in de effectenwereld wordt gebruikt in de zin van "blijven zitten op een aandeel " of "blijven...Lees meer

Begrippen waar 2% regel in voorkomt


Onderstaande begrippen zijn elders op deze site gedefinieerd en deze term komt daar in voor.

6% regel
  ... De 6% regel is vergelijkbaar met de 2% regel voor de trade size de 2%...Lees meer
tradingkapitaal
  ... het zogenaamde tradingkapitaal is het geld dat een trader voor zijn bezigheden ter beschikking heeft te vergelijken met het bedrijfskapitaal...Lees meer
tradesize
  ... de tradesize is het bedrag of liever gezegd het percentage dat we per trade inzetten hiervoor zijn vele vuistregels zoals...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.