Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

maandag 16 september 2013

Open interest

Open interestOpen interest is het totaal aantal openstaande contracten voor een future of een optiecontract per een bepaalde datum.

Open interest is een indicatie voor de interesse die de markt heeft in de betreffende future of optiecontract en we zien dat door verschillende contracten onderling te vergelijken. Het getal wordt uitaard groter bij het openen van een nieuw contract en kleiner wanneer een contract gesloten wordt. Als absoluut getal zegt de open interest ons namelijk niet zo veel. Niet alleen zijn de contracten onderling niet goed te vergelijken, ook seizoensinvloeden spelen een forse rol.

Maar misschien is wel de beste manier om het sentiment rond een bepaald aandeel te analyseren het bekijken van de activiteiten van de optiebeleggers.

Bijvoorbeeld het omzetvolume en veranderingen in de open interest kan belangrijke informatie onthullen over de verwachtingen van de handelaren, alsmede van de posities die zij ingenomen hebben.

Het eerste kengetal waar we naar kijken is de omzet.

Dit is het aantal verhandelde contracten in een bepaalde periode zoals een dag of een maand.

Als we dit vergelijken met voorgaande perioden dan kunnen we zien of bijvoorbeeld de omzet in callopties sterk toeneemt, wat op een positieve blik van de handelaren kan duiden.

Een hoge omzet in puts kan duiden op een negatief sentiment.

Ook open interest kan op een effectieve manier gebruikt worden om het niveau van optimisme of pessimisme in beeld te brengen.

Open interest geeft het aantal openstaande contracten aan in een bepaalde optieserie aan het einde van de handelsdag.

We zien hier dus de vraag naar een bepaalde optie weergegeven.

Als de open interest toeneemt zijn er meer kopers voor deze optie gekomen.

Neemt de open interest af, dan worden de posities kennelijk gesloten en hebben de eigenaren ervan geen vertrouwen meer dat het nog wel goed komt.

Hierbij is het goed te bedenken dat de grote massa er in het algemeen naast zit waar het de richting van de beurs betreft.

Een grote toename van het aantal openstaande calls zal meestal duiden op het feit dat een koersomslag omlaag eraan zit te komen.

Met name snelle, plotselinge stijgingen zijn verdacht en moeten dus als een contrair signaal worden opgevat.

Maar het kan ook een grote partij zijn die een risico wil afdekken en daar veel optiecontracten voor nodig heeft.

Het is dus belangrijk om inzicht te hebben hoe de handel verloopt en hoe de aantallen tot stand komen.

Ook de put/call ratio geeft aan of de trend van de onderliggende waarde opgaand of neergaand is.

Deze wordt elders diepgaand besproken.

Zie bij put call ratio Het is als trader dus van groot belang om inzicht te hebben in de krachten die de markt sturen en inzicht in het heersende sentiment is daarbij van heel groot belang.

Open interest wordt ook gebruikt voor de bevestiging van marktbewegingen in combinatie met het volume. Dit is gebaseerd op de aanname dat marktbewegingen vooral uit de omzet voortkomen

Het verband tussen koers, volume en open interest is als volgt:

Koers     Volume    Open Interest  Betekenis

Op          Groter      Groter            Bullish
Op          Kleiner     Kleiner           Bearish    
Neer       Groter      Groter            Bearish
Neer       Kleiner     Kleiner           Bullish

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.