Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

woensdag 4 september 2013

aandelenindexoptie

Aandelenindexoptie


Wat is een aandelenindexoptie?

Een aandelenindexoptie of gewoon een indexoptie is een verhandelbaar recht, met als onderliggende waarde een aandelenindex , zoals bijvoorbeeld de AEX-index. de NASDAQ of de SP500. Gaat de index omhoog, dan zal een gekochte calloptie op die index ook omhoog gaan. Een putoptie zal juist waarde verliezen, maar die wordt weer duurder als de index daalt.

Bij een aandelenindexoptie is geen tussentijdse uitoefening mogelijk

Een index is gewoon een berekend getal. Bij een indexoptie kan de de onderliggende waarde dus niet fysiek geleverd worden zoals dat bijvoorbeeld bij aandelen wél mogelijk is. De bezitter van een aandelenindexoptie kan de waarde van de index niet opeisen ofwel tussentijds de optie uitoefenen zoals dat bij een Amerikaanse optie het geval is.Een indexoptie is dus ook altijd een Europese optie.

cash-settlement

Dit soort opties met een niet-leverbare onderliggende waarde wordt uiteraard altijd in geld afgewikkeld waarbij er een bepaald bedrag verrekend wordt bij een punt verschil in de onderliggende index.  De waarde per punt in euro is afhankelijk van de index.


Men spreekt meestal van cash-settlement bij een dergelijke manier van afrekenen.

Toepassing aandelenindexoptie bij het verzekeren van een portefeuille

De aandelenindexoptie wordt veel gebruikt voor het verzekeren van een aandelenportefeuillen. Hiertoe wordt uiteraard de waarde berekend. Maar geen portefeuille zal exact meebewegen met de index, tenzij deze daar speciaal voor ontworpen is. En zelfs dan is het nog lastig. Daarom wordt bij elk aandeel in de portefeuille de zogenaamde betawaarde berekend.  Daarna wordt de waarde van de portefeuille herberekend, gecorrigeerd voor deze betawaarde.

Daarna wordt voor het berekende bedrag aan putopties gekocht. Soms wordt dit gecompenseerd met de verkoop van eenzelfde bedrag aan callopties waardoor een zogenaamde collarconstructie ontstaat. Het voordeel van een collar is dat deze weinig tot geen kosten met zich meebrengt. Maar omdat in de effectenwereld elk voordeel met een nadeel gepaard gaat, is dat ook hier het geval. Bij een snelle stijging van onze portefeuille moeten we meer betalen om de verkochte callopties terug te betalen. Per saldo gaan we daar niets aan verdienen. 

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.