zondag 6 maart 2016

Bucketing

Bucketing


Wat is bucketing

Onder bucketing verstaan we een illegale, of ten minste onwenselijke praktijk in de beurshandel waarbij een broker een order van een klant uitvoert tegenover een eigen positie.

Een voorbeeld van bucketing is dan bijvoorbeeld het verkopen van aandelen uit een  eigen voorraad aan een klant die een kooporder voor de betreffende aandelen geeft).

Dit gebeurt dan zonder deze order daadwerkelijk op de beurs te brengen. Het grote voordeel voor de bank is minimaal dat men geen transactiekosten kwijt is en dat men kennelijk de eigen positie in het betreffende aandeel terug wil drukken, wat op zich met deze bucketingtechniek goed te doen is.

Wat is het risico voor de bank?

Hoewel de klant van deze praktijken van de bank niet direct nadeel hoeft te ondervinden zorgt dit natuurlijk wel voor verstoring van de cijfers van de beurs, met name de omzet als deze praktijk op grote schaal plaats zou vinden.

Veel verschil voor de koersvorming zal het niet maken omdat dit dan te opvallend voor de klant zou worden die zijn aandelen voor een andere prijs verhandeld zou zien worden. Is dat gunstig dan komt de bank er wel mee weg maar als het ongunstig zou zijn is de kans groot de klant gaat protesteren. Iets wat een bank die zich met bucketing bezig houdt toch altijd graag zal willen voorkomen.

Een ander risico is uitlekken naar een toezichthouder, die niet blij zal zijn met deze praktijken van de broker.