vooruitzicht AEX slotkoers 3 juni 2019

vooruitzicht AEX slotkoers 3 juni 2019
Klik op de afbeelding voor meer informatie en historie

donderdag 26 september 2013

Ankering

Ankering

ankering
klik op de afbeelding voor een vergroting

ankering zorgt voor niet-rationeel beleggenHet begrip ankering of verankering komt uit de psychologie en is voor een groot deel bepalend voor het gedrag van beleggers.

Ankering is de waardering van een willekeurig getal

Ankering gaat uit van het feit dat mensen een waarde toekennen aan een bepaald, vaak vrij willekeurig getal dat ze vaak gehoord hebben of dat ze recent hebben gezien.

Laat je iemand een postcode van 4 cijfers zien en vraag je daarna om te schatten wat iemand per maand verdient dan zal het geschatte bedrag in de buurt van die postcode zitten.

Laat een ander een andere postcode zien en het bedrag zal mee veranderen.

De koers die gehaald moet worden

Deze hang naar bekende getallen zien we vooral terug bij koersen die een bepaald getal moeten halen.

Vooral de media zijn er gek op en we zien dan uitspraken van journalisten en presentatoren als "De AEX heeft nog wat moeite om de 300 punten te doorbreken".

Waarom 300? Waarom niet 297,65? Beide getallen zijn even relevant, of zo u wilt irrelevant.


De magische grenzen van de beurs

Hoogstwaarschijnlijk is in dit geval het getal 300 al vaak als een magische grens genoemd waarbij het "zeker" is dat de beurs verder gaat stijgen, de economie aantrekt of iets dergelijks.

En Waarom? Omdat iedereen het doet. En Iedereen dat "weet". En de media gek zijn op dit soort "nieuws" dat vooral door leken belangrijk wordt gevonden.

En daarom hechten vooral minder ervaren beleggers ook nog waarde aan dit soort getallen. Raar maar waar.

Ze gebruiken ankering ook om aan- en verkoopbeslissingen te nemen, en je krijgt dan uitspraken als "Wanneer PHILIPS door de 50 euro is gestegen ga ik verkopen" of "als ING onder de 3 euro zakt ga ik ze kopen".

Ankering kent geen rationaliteit

Kortom, ankering is pure tradingpsychologie en het heeft geen enkele rationaliteit die een beleggingsbeslissing kan rechtvaardigen.

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.